Megkatétereztettek egy férfit a rendőrök

2010.09.23. 15:37 Módosítva: 2010.09.23. 15:59
A Független Rendészeti Panasztestület vizsgálata szerint jogellenesen vettek vér- és vizeletmintát a rendőrök egy bűncselekménnyel gyanúsított férfitől még márciusban. A férfi ellenkezett, de többen lefogták, amíg az orvos bevezette a katétert.

Jogsértő módon, kényszerkatéterezésnek vetettek alá a rendőrök egy férfit még márciusban, állapította meg a Független Rendészeti Panasztestület.

A testület öt tagját az Országgyűlés választotta meg 2008-ban, feladata, hogy egy új, az alá-fölérendeltségi viszonyoktól független panaszfórumként ellássa a rendőrség munkájának civil kontrollját.

Állásfoglalásukban kifejtik, hogy a rendőrök vizeletmintát akartak venni, mivel azonban a férfi ennek nem tudott eleget tenni, ezért lefogták és az orvos ekkor végezte el a beavatkozást. Pedig a szabályok szerint ilyen esetben vért kell venni és abból állapítani meg az esetleges ittasságot, írják.

A férfi azért fordult a testülethez, mert március elején egyik hajnalban bűncselekmény gyanújával előállítottak a rendőrök egy vidéki város kapitányságára. Mivel felmerült az ittas vezetés, négy rendőr vizelet- és vérvételre a város orvosi ügyeletére vitte. A férfi azonban nem tudott vizeletet adni, ezért időt kért, a rendőrök azonban lefogták. Az orvos katéter segítségével vett vizeletet, majd a férfi ingének ujját felvágva vért is.

A panasztestület kiemeli, hogy nincs a kényszerkatéterezést lehetővé tevő törvényi szabályozás, ezért az jogellenes volt. Ilyen esetekben egyébként - az országos rendőrfőkapitány utasítása alapján - kétszer kell vért venni 30-45 perces eltéréssel, írják.

A Független Rendészeti Panasztestület szerint tehát az eljárás súlyosan csorbította a panaszos tisztességes eljáráshoz, emberi méltósághoz, egészséghez és testi épséghez való jogát. A panaszügyben hozott súlyos alapjog-sérelmeket megállapító állásfoglalását elküldték Hatala József országos rendőrfőkapitánynak, írják.