Letöltendő a padtársát agyonverő fiúnak

2010.09.23. 16:14
Két év három hónap letöltendő börtönbüntetésre súlyosbította a másodfokon eljáró bíróság a 2008-ban padtársát megverő, bokszolóként jelentős eredményeket elérő fiatal büntetését. Súlyosbító körülményként értékelték élsportolói múltját.

Letöltendő börtönbüntetésre súlyosbította a Fővárosi Ítélőtábla annak a szakközépiskolai tanulónak a korábban kiszabott, felfüggesztett fogházbüntetését, aki 2008 januárjában olyan súlyosan megverte osztálytársát Budapest VIII. kerületében, hogy a fiú belehalt sérüléseibe.

A táblabíróság jogerős döntése értelmében K. Rajmundnak halált okozó testi sértés miatt két év három hónapot kell fiatalkorúak börtönében letöltenie, továbbá három évre eltiltották a közügyek gyakorlásától. A bíró indokolásában kifejtette, hogy az élsportoló vádlott az ökölvívásban szerzett ismereteit nem a sportban, hanem védtelen osztálytársával szemben használta megtorlásként.

A korábbi elsőfokú eljáráskor elmondták, hogy azért verte meg áldozatát, mert az sértő megjegyzést tett roma származására. A másodfokon eljáró bíró megengedhetetlennek nevezte, hogy vélt vagy valós sérelmeket így toroljanak meg az utcán.

A szakközépiskolában egymás mellett ülő két fiatal előbb angol órán, majd osztályfőnöki órán is összeveszett, és az akkor 17 éves bokszoló arcon is ütötte 18 éves társát. A diákokat külön-külön hazaküldték, de a vádlott megvárta a másik fiút, követte az utcán, és amikor utolérte, megütötte és megrúgta. A megvert fiú még hazament, de rokonai már eszméletlen állapotban találtak rá, nem sokkal később agyzúzódás okozta légzési és keringési rendellenesség miatt életét vesztette.

A másodfokon eljáró bíró a letöltendő börtönbüntetésre súlyosításról azt mondta, a büntetés célja a megelőzés kell, hogy legyen, az elkövető és a társadalom számára egyaránt.

Nyomatékos súlyosbító körülményként értékelte a bíróság, hogy a férfi 13 éves kora óta rendszeresen sportol, nemcsak jó fizikumú, de az ökölvívásban speciális ismeretekre is szert tett. A bíró szerint ezek a technikai ismeretek biztonságot jelentettek neki, ha másokkal szemben védekeznie kellett, de kizárólag a sportban használhatta volna őket.

A diák élsportoló volt, játékjogát a büntetőeljárás megindulása után függesztették fel. A bíró külön megemlítette, hogy magyar bajnokságon is részt vett és jelentős eredményt ért el.

A bíróság jogerős ítéletének kiszabásakor az egy hónaptól öt évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegetett bűncselekmény büntetésének kiszabásakor enyhítő körülményként értékelte az időmúlást, a vádlott beismerő vallomását, továbbá azt, hogy a bántalmazás eredménye, vagyis a sértett halála nem terheli a tanulót.