Megszüntették a nyomozást a tűzoltósági szexbotrány ügyében

2010.09.23. 19:54
Bűncselekmény hiányában megszüntették a nyomozást a márciusi tűzoltósági szexbotrány ügyében. A három érintett tűzoltó közül kettőt azonnal kirúgtak, ezért mindketten a munkaügyi bírósághoz fordultak.

Bűncselekmény hiányában megszüntette a rendőrség a nyomozást azok ellen a tűzoltók ellen, akiket kényszerítés miatt jelentett fel márciusban Bende Péter fővárosi tűzoltóparancsnok

Belső vizsgálatot és rendőrségi nyomozást azért indítottak, mert a tűzoltóság állományán belül elterjedt az a szóbeszéd, hogy a hazafelé úton többen szexuálisan molesztálták és megalázták egyik újonc társukat, úgynevezett "análfűrészt" végeztek rajta.

A gyanúba keveredett három tűzoltó közül kettőnek megszüntették a szolgálati viszonyát, majd a belső vizsgálatot követően mindhármuk ellen feljelentést tettek a rendőrségen kényszerítés gyanúja miatt. A három felfüggesztett tűzoltó mellett három másik társuknak írásos jelentést kellett tenniük.

Az egyik feljelentett tűzoltó azt mondta, hogy a Nagykátai rendőrkapitányság még augusztus végén hozta meg az elutasító határozatot, ezt néhány nappal ezelőtt kapta kézhez. Eszerint ő és társai sem követtek el bűncselekményt, a nyomozást lezárták.

"Azért rúgtak ki minket, mert a pálinkafőző túrán, egy zártkörű rendezvényen, ahol csak a kollégák voltak, letoltuk a nadrágunkat, és egy jókora fakanállal egymás hátsófelére csaptunk. Civilben voltunk, szabadnapon, egy vicc volt az egész. Nem érzem úgy, hogy ezzel a tűzoltók iránti közbizalmat jelentősen rontottuk volna, ugyanis ezzel indokolták kirúgásunkat " - mondta.

A tűzoltó állítása szerint a visszaúton a buszon folytatták a "hülyéskedést", de sem szexuális zaklatás, sem kényszerítés nem történt. Szerinte egyik kollégája csak csitítani akarta a hangoskodókat, de a "sértett" őt is belekeverte, így nyomozás indult ellene is, de ő szolgálatban maradhatott.

A két kirúgott tűzoltó időközben a munkaügyi bírósághoz fordult, az első tárgyalás november elején várható.