Aranysakál tartja rettegésben a somogyi gazdákat

2010.09.27. 12:03
Évről évre szaporodnak az aranysakál-támadások Somogyban. Az utóbbi egy hónapban legalább 250 bárányt pusztítottak el a sakálok, a dél-somogyi gazdák a megélhetésükért aggódnak.

A Homokszentgyörgy melletti Mariettapusztán 250 bárányt ettek meg az aránysakálok egyetlen hónap alatt. Egy helyi gazdálkodó kára közel 3 millió forint, és mint a Sonline-nak elmondta, úgy érzi, nem tud védekezni a sakáltámadások ellen, úgyhogy felére kell csökkentenie a birkaállományát.

Varga János, aki 110 birkáról gondoskodik, szombat éjjel találta meg a legújabb áldozatot. Mint mesélte, arra lett figyelmes, hogy egy birka vergődik a pocsolyában, és amikor közelebb ért, látta, hogy a birka torkát átharapták, a hasát felszakították és a belsőségei kifordulva hevertek.

Bár az aranysakál őshonos a Kárpát-medencében, 1989-re úgy tűnt, az ártéri erdők, legelők, mocsaras területek megszűnésének következtében szinte teljesen kipusztult. A második világháborút követően tízévente lőttek egyet-egyet belőle, mégis az utóbbi évekre aggasztóan elszaparodott a leginkább a Balkánról, Románián keresztül hazánkba jutó állomány. Tavaly nagyjából kétszáz példányt lőttek a vadászok.

Az állat általában éjszaka támad, körülbelül este 11 és hajnali 4 között. Ahogy a somogyi gazda megfigyelte, a kutyái a rókákat még elriasztják, viszont a sakáltól ők is félnek. Az aranysakál fő táplálékai a mezei pockok és más rágcsálók, de a nyájak körül is szívesen vadászik. Ha éppen nem talál magának hasonló prédát, akkor néhány napos vagy hetes elpusztult vadakból is táplálkozik.