Házat akartak robbantani a biztosítási csalók

2010.09.28. 17:38
Biztosítási csalást akart elkövetni az a három férfi, akiket közveszély okozás kísérlete miatt – egy kaposvári házat akartak felrobbantani – két évtől két és félévig terjedő börtönbüntetésre ítélt kedden a Kaposvári Városi Bíróság. Az ítélet nem jogerős.

A vádlottak – az elsőrendű 49 éves pákozdi, a másodrendű 33 éves székesfehérvári volt rendőr és a harmadrendű 51 éves velencei egykori biztosítási ügynök – együtt tervelték ki, hogy az egyébként lakatlan házban gázszivárgást idéznek elő, amelyre a székesfehérvári tulajdonos korábban a ténylegesnél jóval magasabb értékre, 21 millió forintra kötött biztosítást a velencei férfival. A pákozdi férfit a biztosítási ügynök vette rá bűncselekményben való részvételre azzal, hogy ily módon rendezheti a vele szembeni több mint egymillió forint tartozását.

A vádlottak múlt év őszén gázszerelőt hívtak a konvektorok ellenőrzésére azzal a szándékkal, hogy később az ő hanyag munkájára hivatkozhassanak. A konvektor gázcsövét meglazították, hogy a szivárgó gáztól felrobbanjon az épületet. A rendőrséget – a gázszagot megérezve – környékbeliek értesítették.

A biztosítási csalás tervéről a pákozdi férfi később, az őt más ügyben kihallgató Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársainak beszélt.

Az első fokon eljáró bíróság az elsőrendű vádlottat két év, a másodrendűt két és fél év, a harmadrendű – ő volt a felbujtó – két év négy hónap börtönbüntetésre ítélte. Az ügyész tudomásul vette az ítéleteket, a vádlottak és ügyvédeik enyhítésért, illetve felmentésért fellebbeztek. Jogerős határozatot a Somogy Megyei Bíróság hoz.