Rabszolgákkal fogatják a halat az európai éttermeknek
Tiltott vizeken, rabszolgasorban tartott legénységgel halásznak EU-s regisztrációjú hajók Nyugat-Afrika partjainál, írja a Guardian a Környezeti Igazság Alapítvány (EJF) nevű környezetvédelmi szervezet nyomozására hivatkozva. Az EJF alapvetően az illegális halászatot monitorozzák, ám nyomozásuk során az embertelen munkakörülményekre is felfigyeltek.
A hajók legénysége hónapokig, néhány esetben évekig nem hagyhatja el a fedélzetet. A halászokat egy méter magasságú kabinokban szállásolják el, a hajótérben 40-45 fokos hőmérsékletben kell dolgozniuk és nincs elég ivóvizük, állítja az EJF.
A halászhajók mindegyikén EU-s regisztráció van, ami elvileg feltételezi, hogy meg kell felelniük a szigorú egészségügyi és munkabiztonsági előírásoknak.
A tiltott vizeken illegálisan lehalászott halakat javarészt európai éttermek vásárolják fel, állítja az EJF.