Műhiba miatt perelnek egy bécsi kórházat egy magyar férfi halála után

2010.10.03. 14:38
Orvosi műhiba gyanújával tett feljelentést egy magyar férfi családja Bécsben, miután a beteg egy műtét után elhunyt - írta meg a Kurier című osztrák napilap.

A műtét és a haláleset júniusban történt. A 63 éves beteget háziorvosa utalta be a bécsi Általános Kórházba (AKH) a lábában keletkezett érelzáródás miatt, a férfi lányának elmondása szerint rutin jellegű műtétre. A beavatkozás során egy-egy úgynevezett sztentet helyeztek be a két elzáródott artéria belső falának megtámasztására. Az első műtét sikertelennek bizonyult, belső vérzés lépett fel. Néhány órán belül még kétszer megoperálták a beteget, de eredménytelenül. A férfi a kórházban meghalt.

A kórház szóvivője szerint nem helytálló rutinműtétről beszélni. A kórház orvosigazgatója, Reinhard Krepler azt mondta, teljesen biztos benne, hogy a kórház nem hibázott. A férfi betegsége nagyon előrehaladott állapotban volt, ezért nem tudták megmenteni az életét - mondta az APA osztrák hírügynökségnek. Ilyen súlyos érszűkület esetében előfordul, hogy az artéria átszakad, és valóban ez is történt - mondta. Rámutatott, hogy a beteget és hozzátartozóit előzetesen magyar nyelven tájékoztatták arról, hogy milyen kockázatokkal jár a műtét, és erről jegyzőkönyv is készült.

A boncolás eredménye néhány napon belül várható - írta a Kurier.