Újabb öt holttestet találtak a májusban berobbant orosz bányában

2010.10.03. 09:57
Az újjáépítésen dolgozó munkások újabb öt holttestet találtak a szibériai Raszpadszkaja bánya elárasztott járataiban, ezzel 68-ra emelkedett a tragédia áldozatainak száma - közölte a Ria Novosztyi orosz hírügynökség. Oroszország legnagyobb koksz-szénbányájában májusban történt kettős robbanás óta több mint 20 embert még mindig eltűntként tartanak számon.

A Szibéria délnyugati részén lévő Raszpadszkaja bányában 370-en dolgoztak a föld alatt, amikor az első robbanás történt május 8-án, helyi idő szerint éjfélkor. A beszámolók szerint a járatokban olyan hirtelen gyülemlett fel a metángáz, hogy a lent lévő bányászoknak alig volt idejük kimenekülni. A második robbanás nagyjából két órával később történt, amikor már megkezdték a kutatást a lent rekedt vájárok után. Az áldozatok között több mentőmunkás is volt.

A robbanások ereje olyan nagy volt, hogy a felszínen lévő építményeket is lerombolta. Több mint hatvan holttestet még májusban megtaláltak, az eltűntek utáni kutatás azonban a szénrétegek között még mindig égő tűz, és a robbanás után a járatokat elöntő víz miatt lassan halad. A Szovjetunió széthullása óta ez volt a legsúlyosabb bányakatasztrófa Oroszországban. A Raszpadszkaja egyébként az ország legnagyobb koksz-szénbányája, amely részben az orosz milliárdos, Roman Abramovics cégének, az Evraznak a tulajdonában van.