Az FBI lefoglalta John Lennon ujjlenyomatát

2010.10.07. 20:32

Egy különleges emléktárgyakat kínáló New York-i boltban talált rá az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) John Lennon 30 évvel ezelőtt levett rendőrségi ujjlenyomataira, amelyeket tüstént le is foglalt, még mielőtt legkevesebb 100 ezer dollárért elárverezték volna azokat egy szombati aukción.

A nyomozók szerdán szállították el a különleges emléktárgyat a Manhattanben működő Gotta Have It! (Ezt meg kell szerezni!) nevű ajándékboltból. A The New York Times értesülései szerint a zenész aláírásával ellátott ujjlenyomatokat még 1976. május 8-án készítette a rendőrség, amikor az angliai születésű Lennon amerikai állampolgárságért folyamodott a hatóságokhoz. A kártyán a John Winston Ono Lennon név szerepel.

James Margolin szóvivő elmondása szerint az FBI jelenleg azután nyomoz, "hogyan kerülhetett a nyilvánvalóan hatósági nyilvántartásból származó karton kereskedelmi forgalomba?". A bolt tulajdonosa, Peter Siegel elárulta, hogy már a Homeland Security (az Egyesült Államok határain belüli és kívüli terrorcselekmények megelőzéséért felelős intézmény) is érdeklődött a kártya iránt. A férfi szerint egy névtelen koncertszervező vásárolta az értékes ereklyét egy két évtizeddel ezelőtti Beatles-találkozón.

A rockzene legnagyobb egyéniségei között emlegetett Lennon október 9-én ünnepelné 70. születésnapját. Az ujjlenyomatokat szombaton, Lennon születésnapján árverezték volna el több mint 90 egyéb Beatles-ereklyével együtt.