Két gép sértette meg a magyar légteret

2010.10.07. 20:34 Módosítva: 2010.10.07. 21:17
Egy kisrepülő és egy helikopter sértette meg a magyar légteret csütörtök délután; a magyar légierő gépei kivezették őket az országból - közölte a Honvédelmi Minisztérium.

"A magyar légierő készültsége megfutamította a betolakodókat" - áll a tárca sajtóosztálya által kiadott közleményben. Mint írták: a légtérellenőrök egy időben észlelték a szabálytalanságokat, és előbb egy vadászgépet, majd egy harci helikoptert is riasztottak.

A magyar repülők elfogták az Ausztria irányából belépett helikoptert, amely csütörtök délután engedély nélkül érkezett az ország légterébe, és valószínűsíthetően felvételeket akart készíteni a Veszprém megyei környezeti katasztrófáról.

Ezzel a géppel, a Magyar Légierő különleges fényezésű, sast mintázó Csőrike becenevű Mi-24 típusú katonai helikopterével akcióztak

Légtérzár a katasztrófa sújtotta terület felett

Légtérzárat rendeltek el az iszapömlésben érintett két település, Devecser és Kolontár felett - közölte a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. csütörtökön. A légtérzár vasárnap 22 óráig, 1500 méteres magasságig érvényes, az e fölötti légiforgalom engedélyezett. A tiltott légteret csak a mentő- és kutatóegységek használhatják.

Az Ajka környéki katasztrófa sújtotta terület fölé repülő helikoptert "a magyar légierő bemutatókról ismert Csőrike becenevű harci helikoptere Kolontár térségében elfogta. Ezt érzékelve az ismeretlen gép pilótája követte a magyar gép utasításait, amely parancsot kapott az általa azonosított idegen kivezetésére" - olvasható a közleményben.

"A légtérsértőt a Veszprém térségében gyakorlatozó Mi-24-es az osztrák határig kísérte. Az ismeretlen helikopter a határon túlra menekült" - fogalmaz közleményében a Honvédelmi Minisztérium.

A közlemény szerint "ugyanígy tett az a merevszárnyú kisrepülőgép is, amely először kényszerleszállást imitált magyar terület fölött, de aztán alacsonyan repülve mégis kisiklott a légterünkből".

A helyzetet "bonyolította" egy utasszállító is, amely nem lépett rádiókapcsolatba a magyar irányítókkal. Később a Boeing pilótája megszólalt, és a gép Románia irányába elhagyta a magyar légteret. Az időközben riasztott MiG-29-es NATO-készültségű vadászgép közepes magasságból követte az eseményeket, de beavatkozására nem volt szükség.

A közlemény szerint ritkán fordul elő, hogy ilyen szűk időhatárok között hármas feladatot kell kezelnie a magyar légierőnek, de mint ezt a csütörtöki nap is bizonyította, a magyar honvédek "éberen őrzik hazánk területét".