Órákon át kínozták, mielőtt felakasztották

2010.10.14. 16:24
Két ügyben is jogerős ítéletet hozott a Fővárosi Ítélőtábla, a cellatársukat felakasztó fiatalok közül egynek súlyosbította, egy másiknak enyhítette a büntetését, a cellatársukat árammal kínzó fiatalok büntetését pedig enyhítette.

Jogerős ítéletet hirdetett a cellatársukat felakasztó fiatalkorúak ügyében a Fővárosi Ítélőtábla, az aljas indokból elkövetett emberölésért és szemérem elleni erőszakért elítélt négy vádlott bűncselekményét különös kegyetlenséggel elkövetettnek is minősítette, egy vádlott büntetését enyhítette, egyét pedig súlyosította a másodfokon eljáró bíróság.

Tökölön 2007. október 12-én került a 16 éves későbbi áldozat abba a cellába, ahol cellatársai 4-5 órán át kínozták, többször fajtalankodásra is kényszerítették, majd felakasztották. Az akkor még fiatalkorú elkövetők először különféle fajtalankodásokra kényszerítették újdonsült zárkatársukat, később kétszer is felakasztották a szerencsétlen fiút. Első alkalommal még idejében levágták, de másodszorra már hagyták megfulladni.

A Pest Megyei Bíróság az elkövetőket első fokon 8, 13, 14, illetve 20 évi fegyházra ítélte halmazati büntetésként. A Fővárosi Ítélőtábla a másodrendű vádlott büntetését 13-ról 11 évre enyhítette, mert feltáró vallomásával segítette az igazságszolgáltatást, a negyedrendű vádlott büntetését viszont 8 évről 10-re súlyosították a különös kegyetlenség miatt. Súlyosító körülményként vette figyelembe az Ítélőtábla, hogy többszörösen büntetett előéletű visszaesők voltak az elkövetők, akik ráadásul minden különösebb ok nélkül ölték meg cellatársukat.

Árammal kínozták cellatársukat

A Fővárosi Ítélőtábla egy másik ügyben különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés kísérletével vádolt férfiak büntetését 11-14 év fegyházról 8-10 évre enyhítette.

2005. augusztus 24-én egy olyan fiatal elítélt került az egyik tököli cellába, aki a saját édesanyját rabolta ki és verte meg brutálisan. Új cellatársai közül hárman elhatározták, hogy ezért alaposan megleckéztetik. A 14 éves fiatalt két napon át verték, majd többször addig fojtogatták, amíg el nem veszítette az eszméletét. Később vízzel locsolták a meztelenre vetkőztetett fiút, akinek a kezébe háromszor is árammal telt villanyzsinórt adtak. A fiú azért élte túl az áramütéseket, mert azok csak nagyon rövid ideig tartottak.

Az akkor még fiatalkorú három vádlottat első fokon 11, 12 és fél évre, illetve 14 év fegyházra ítélte a Pest Megyei Bíróság, az ítélet ellen a vádlottak és védőik enyhítésért fellebbeztek. A bíróság a mostani enyhítő ítélet indoklásakor kiemelte, a bűncselekmény óta hosszú idő, öt év telt el, többek között a bíróság összetételének változása miatt, és azt is hangsúlyozta, hogy a vádlottak beismerő vallomást tettek. Mindezért találta eltúlzottan szigorúnak az Ítélőtábla az első fokú ítéletet.