A sanghaji világkiállításra viszik az egyik chilei mentőkabint

2010.10.19. 08:32 Módosítva: 2010.10.19. 09:47
A Kínába szállítják az egyik mentőkabint, melyet a chilei bányászok kimentésére készítettek. A ténylegesen használt kapszulát Santiagóban állítják ki.

Három mentőkapszula készült annak a 33 bányász kimentésére, akik egy omlás következtében a San José-i réz- és aranybányában 69 napon át 622 méteres mélységben sínylődtek. A Shanghai Daily internetes oldalán idézi Rodrigo Hinzpeter chilei belügyminisztert, aki elmondta: a bányászok kimentésére használt Fénix II mentőkapszulát a chilei főváros főterén állítják ki, a Fénix I-et viszont hamarosan az október 31-én véget érő világkiállításra szállítják Sanghajba. A harmadik prototípust a beomlott bánya közelében fekvő Copiapo város egyik terén teszik ki közszemlére.

A mentőkapszula
A mentőkapszula

A henger alakú, acélból készült mentőkabinokat a talcahuanói hajógyárban építették. A több mint 400 kilogrammos, 3 méteres kapszulán belül 1,9 méter magas, 53 centiméter átmérőjű helyet alakítottak ki a bányászok számára. Ebben tették meg állva a több mint 600 méteres, 10-15 percig tartó utat a földfelszínig.

TRMvd1362320

A kabinba beépítettek három, sűrített levegőt tartalmazó tartályt, valamint egy mikrofont és videokamerát is, amelynek a segítségével a kapszulában lévő bányász kapcsolatot tarthatott fenn a mentőcsapatokkal és a vájatban lévő társakkal is. A kabinban alulról kialakítottak vészkijáratot is, amelyen keresztül a bányász visszaereszkedhetett volna a tárnába, ha a berendezés beszorul, de szerencsére erre nem volt szükség.

A bányászokat múlt szerdán mentették ki, 22 óra alatt. Hírtelevíziók révén a bravúros életmentő akció élőben volt látható szerte a világon.