Plázában keresik a rendőrök a lógósokat

2010.10.19. 11:22
Pécsen nemcsak az iskolakerülők lófrálnak napközben a fűtött bevásárlóközpontban, hanem az őket kereső rendőrök is.

Pécsen is sok tizenéves tölti napközben iskola helyett üzletekben, pályaudvarokon, szórakozóhelyeken az időt – írja az Új Dunantúli Napló. A városban a lap szerint a fedett és fűtött Árkád számít a legnépszerűbbnek, ahol délelőtt és kora délután mindig sok diák tartózkodik.

A rendőrség már korábban is tartott ellenőrzéseket, kimondottan azzal a céllal, hogy kiszűrjék az iskola helyett plázázó gyerekeket, a jövőben azonban erre heti rendszerességgel kerül sor. Erről az üzletközpont és a megyei rendőr-főkapitányság állapodott meg. Az ellenőrzések elsődleges célja nem a gyerekek „lefülelése”, hanem a megelőzés, vagyis az iskolakerülés visszaszorítása.

Az iskolakerülőkről a rendőrök értesítik a jegyzőt, aki megteszi a további lépéseket – mondta Murai Ágnes, a városi rendőrség szóvivője. A lap elkísérte a rendőröket egy ellenőrzésre: a gyerekek elmaradt tanításra, betegségre, lyukasórára hivatkoztak. Ezeket a magyarázatokat a rendőrök jelzését követően leellenőrzik.

Az idei tanévtől kezdődően tíz igazolatlan órányi mulasztást követően a jegyző értesíti a családot. Ha egy gyermek ötven órát hiányzik igazolatlanul, megvonják a szülőknek folyósított családi pótlékot. Amennyiben a család szegénységben él, azaz rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult, a pénz az önkormányzat által elkülönített gondnoki számlára érkezik: gondnok vásárolja meg a család, illetve a gyermek számára szükséges élelmet és iskolaszert.