Cozmát még a földön is nagy erővel rugdosták

2010.10.28. 17:56
Heten-nyolcan támadták Marian Cozmát 2009. február 8-án hajnalban a veszprémi Patrióta lokál előtt, és amikor a sportoló mozdulatlanul feküdt a betonon, többen még akkor is "indulatból, nagy erővel rugdosták és ütötték" - vallotta egy tanú a Cozma-ügy csütörtöki tárgyalásán a Veszprém Megyei Bíróságon.

Az NN-16-os jelzésű védett tanú - akinek minden adatát tikosan kezeli a bíróság - csütörtöki vallomásában elmondta: a veszprémi Patrióta lokálba "beözönlő cigányok" olyan kihívóan, kötekedően viselkedtek - például "vicsorogtak, hangoskodtak, lökdösődtek", egy nőnek pedig a szoknyája alá nyúlkáltak -, hogy többen azonnal távoztak a szórakozóhelyről, így például ő is a barátjával. Mint mondta: egy Viki nevű lány meg is jegyezte, hogy "én is cigány vagyok, de utállak benneteket azért, mert így viselkedtek".

A tanú elmondta: később mégis visszatértek a Patriótához, s éppen akkor érkeztek a lokál elé, amikor ott "nagy verekedés zajlott". Mint vallotta: Marian Cozma kimagaslott a verekedő bolyból - a tanú látásból jól ismerte a sportolót -, s szerinte heten-nyolcan ütötték-rúgták a csíkos pólós kézilabdázót, aki egy pillanat múlva "eltűnt a tömegben". A barátja erre meg is jegyezte, hogy "nézd, a csíkos elzuhant" - vallotta a védett tanú.

Hangsúlyozta a bíróság előtt, hogy a "bandából" néhányan "teljes erőből nagyokat rúgtak" még a betonon fekvő, mozdulatlan emberbe, majd elfutottak. A tanú arra emlékezett még, hogy a verekedők közül egy visszament a helyszínre, ránézett Cozmára, majd visszafutott az utcasarkon várakozó társaihoz. (A védett tanú a nyomozás során - az elé terjesztett fényképek alapján - ebben a személyben Pál Gábor negyedrendű vádlottat vélte felismerni, de ezt nem állította "100 százalékra".)

Az NN-16-os tanú elmondása szerint a verekedők közül senkinél sem látott "eszközt". Vallott arról is, hogy a verekedéskor ott látta a Patrióta ajtójában állni Beéry Tamást és Beéry Csabát - ők a csoportosan elkövetett garázdaság bűntettében vádlottak, s többek állítása szerint ők indítványozták a 2009. február 7-én este Enyingen szórakozó  társaságnak, hogy Veszprémben folytassák a "bulizást"  -, illetőleg Beéry Csaba barátnője, Tóth Helga is ott ácsorgott az ajtóban, majd a Beéry testvérek a "cigányokkal távoztak".

Raffael Sándor, az ügy elsőrendű vádlottja a tanú vallomására úgy reagált, hogy "elfogult, mert barátai a kézilabdások". Az NN-16-os védett tanú válasza: "nem vagyok elfogult, és a kézilabdások nem a barátaim".

A bíróság csütörtök délután hallgatta meg Tóth Helga tanút is, aki ügyvédjével érkezett, s a védő indítványozta: tekintsen el a bíróság a tanú meghallgatásától, mivel hamis tanúzás miatt büntetőeljárás van ellene folyamatban. A bíróság nem adott helyt az indítványnak, miután Tóth Helga is úgy nyilatkozott, hogy vallomást tesz. Vallomásának a lényege azonban abban állt, hogy nem emlékszik tisztán a történtekre, mert - mint mondta - "súlyosan ittas voltam".

A bíró ismertette a tanú nyomozati vallomását, amelyből az derült ki, hogy Marian Cozmát látásból ismerte, de sosem beszélt vele, és konfliktusa sem volt a sportolóval. Tóth Helga a rendőrségen és csütörtökön a bíróságon is azt vallotta, hogy a verekedésnél nem volt jelen, már csak azt látta, hogy Cozma a földön fekszik. Elmondása szerint ő nem is a főbejáraton ment ki a Patriótából, hanem a másik kijáraton, az ír sörözőn keresztül. Tóth Helga tagadta egy másik tanúnak azt a vallomását, hogy arra a kérdésére: mi van veled, Helga?, ő azt válaszolta volna a Patrióta ajtójában, hogy "Cozma pofán vágott". Azt nem tagadta, hogy az arca "valahogy megsérült".

A tárgyalás pénteken újabb tanúk meghallgatásával folytatódik.

Marian Cozmát, az MKB Veszprém és a román kézilabda-válogatott tagját 2009. február 8-án hajnalban gyilkolták meg a veszprémi Patrióta lokál előtt. A segítségére siető sporttársait, a szerb Zarko Sesumot és a horvát Ivan Pesicet életveszélyesen megsebesítették. Az emberölés ügyében hét ember ellen emeltek vádat.