Letartóztatták a Honvédkórház egyik főorvosát

2010.10.29. 15:49

Jelentős értékre elkövetett sikkasztás miatt előzetes letartóztatásban van a Honvédkórház-Állami Egészségügyi Központ egyik osztályvezető főorvosa, közölte Paraizs József, az orvos védője pénteken. Az ügyvéd elmondta, hogy az orvost nem a szolgálati feladataival összefüggésben gyanúsították meg, hanem egy konzorcium által létrehozott Telepíthető Gyorsdiagnosztikai Laborral kapcsolatban, aminek a szakmai projektmenedzsere. A jegyzőkönyv szerint a konzorciumnak négy tagja van: a Magyar Honvédség Egészségvédelmi Intézete (HM HEK), a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem, a Mobio Chem Kft. és a Medyag Kft.

Paraizs József kifejtette: "ügyfelét olyan bűncselekménnyel vádolják, amihez nem volt eszköz a kezében". A sikkasztás a rábízott vagyonnal összefüggő cselekmény, de ügyfelének, mint szakmai projektvezetőnek nem volt utalványozási jogköre, tehát nem volt aláírási joga a kifizetésekhez.

Az orvos keddi őrizetbe vételével kapcsolatban védője elmondta: szolgálati helyén, a Honvédkórházban kereste fel az ügyészség és közölték vele, hogy házkutatást tartanak nála, amit ügyfele tudomásul vett. Ezután a házkutatás folytatódott a - gyanúsításhoz kapcsolódó - projektirodában, majd a lakásán, ahonnan a Budapesti Katonai Ügyészségre mentek.

Paraizs József hangsúlyozta: ügyfele a keddi tárgyaláson a bíró előtt felhatalmazta, hogy hozza nyilvánosságra, miszerint éhségsztrájkba kezd és csak vizet hajlandó fogyasztani, hogy így tiltakozzon meggyanúsítása és letartóztatása miatt.

Balogh Zoltán a Budapesti Katonai Ügyészség szóvivője pénteken elmondta, hogy valóban indult büntető eljárás az ügyészségen jelentős értékre elkövetett sikkasztás bűntette miatt a hónap közepén.

Az ügyben kedden gyanúsítottként hallgattak ki egy személyt, aki az Állami Egészségügyi Központ állományába tartozik, mondta Balogh Zoltán. Őrizetbe vételét követően az ügyészség indítványozta a gyanúsított előzetes letartóztatását, amelyet csütörtökön a Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsa egy hónap időtartamra el is rendelt.

Az orvos őrizetbe vételét a Magyar Nemzet pénteki számában közölte. A cikkben írtak alapján F. József ellen egy diagnosztikai fejlesztés miatt merült fel a visszaélés gyanúja. A fejlesztést a Honvédelmi Minisztérium kezelésében álló HM HEK-nél kezdték el, ahol a nyomozó hatóságok házkutatást is tartottak és iratokat foglaltak le, írta a Magyar Nemzet.