Új párt kapott a fővárosi állatkert tigrise

2010.10.31. 16:15
Új nőstény tigrist hoztak a fővárosi állatkertbe, Norbi, a 7 éves hím szibériai tigris mellé. A 4 éves Niva vasárnaptól látható a kifutón, egyelőre azonban nem engedték össze Norbival, csak a rácson keresztül ismerkedhetnek.

A Norbi nevű hím szibériai tigris korábbi párja, Nadia Macedóniába került, a szkopjei állatkert lakója lett, mondta Hanga Zoltán, a fővárosi állatkert szóvivője. Norbi és Nadia 6 éve élt együtt a fővárosi állatkertben, a párnak azonban nem született kölyke. Az állatorvosok megállapították, hogy ennek a nőstény szaporítószerveinek rendellenessége volt az oka. A fővárosi állatkert a tigrisek európai tenyészprogramát irányító szakemberekkel egyeztetve úgy döntött, új párt keresnek Norbinak, Nadiát pedig kölcsönbe átadják a szkopjei állatkertnek, tehát a 8 éves nőstény továbbra is a budapesti állatkert tulajdonában marad.

D  TT20101031013

Az új nőstény tigris, a 4 éves Niva szerdán délután érkezett Hollandiából a fővárosi állatkertbe. Először egy belső, elkülönített férőhelyen volt, vasárnaptól azonban már a kifutóra is kimehet. Norbi egyelőre a kifutó másik, elkerített felében tartózkodhat csak, így a két állat csak az elválasztó rácson keresztül ismerkedhet egymással. Hanga szerint ennek az az oka, hogy sok állat egy idegen megjelenésekor úgy érzi, hogy megsértették a területét, és támadóan léphet fel. Ha lépésről lépésre szoktatják össze őket, akkor viszont egy idő után nyugodtan össze lehet engedni a párt.

D  TT20101031015

A szibériai tigrisek különösen veszélyeztetett állatok, szaporulatuk nagyon fontos. Az eddigi tapasztalatok szerint a zárt körülmények egyáltalán nem akadályozzák, hogy kölykök szülessenek állatkertben. Az állatkerti szóvivő szerint nem kell attól tartani, hogy Norbi és Niva esetleg nem jön ki egymással. Az emlősök között nagyon ritka, hogy a szakemberek által kiszemelt állatpárok ne szimpatizáljanak végül egymással. Egyedül a nagytestű papagájokra jellemző, hogy csak azokkal hajlandók párt alkotni, akiket ők választanak ki, tette hozzá.