Tangahúzogatás, fenékbe nyúlás Ferihegyen

2010.11.04. 07:28 Módosítva: 2010.11.04. 09:54
Ombudsmanhoz fordultak a budapesti repülőtéren dolgozó pilóták és stewardessek, mert szerintük sérti emberi jogaikat a biztonságiak kulturálatlan, zaklató bánásmódja. A biztonságiak öncélúan húzogatják a tangákat, testüreget motoznak, ingyenes emlővizsgálatot tartanak a kiszolgáltatott dolgozóknak, és még több furcsa dologra derült fény panaszlevelükből.

Júliusban EU-s biztonsági szigorítást vezettek be Ferihegyen, mert repülőterünk elbukott egy felülvizsgálaton: nem biztonságos reptérré nyilvánították. A biztonsági ellenőrzéseket kiterjesztették a felszálló repülőgépek legénységének tagjaira is, akik eddig ez alól mentességet élveztek. Birtokunkba jutott a Malév-dolgozók Szabó Máté ombudsmannak címzett panaszlevele, amiből úgy tűnik, hogy a szabályokat hazánkban sajátosan alkalmazzák.

Mivel az előírások a legénység számára titkosak, a dolgozók mindössze annyit tudnak a szabályzatról, hogy „a manuális ellenőrzés hatálya kiterjed a deréktáj, az övtáj, a lábköz, a nadrágkorc, a cipők átvizsgálására, az átvizsgált személyek ingre, blúzra való vetkőztetésére”. Ez önmagában kellemetlen lehet, de a biztonságiak ezzel a címszóval olyan dolgokat is megengednek maguknak, amit nem kellene. Általánosítani nem lehet, nem minden őrrel van gond, de forrásunk szerint van köztük pár aberrált ember, ők a kiszolgáltatott dolgozókon élik ki hajlamaikat.

Fenékbe nyúlás, nemi szervek megfigyelése

x

A panaszok közt valóban vérlázító intézkedéseket soroltak fel. „A kézzel végrehajtott vizsgálatok alkalmával, a nemi szervek kézmarokkal történő és bántóan durva fogdosása számtalan esetben megtörtént, úgy nők, mint férfiak esetében. A fenékbe nyúlás sem maradt ki, a biztonsági célzatúnak beállított speciális vizsgálatok palettájának kiterjedtségéből” – írják a panaszlevélben. Előfordul az is, hogy az illemhelyekre viszik be a dolgozókat, ahol derékig felhúzatják a stewardessek szoknyáját, majd „megalázó módon, egyértelműen kimondottan a nemi szervek jobb megfigyelhetősége érdekében tangájuk mélyebb behúzására szólítanak fel légiutas-kísérőket”.

Tapi

Volt, hogy egy légiutas-kísérőnek harisnyás lába végigtapogatása után még a combfixe alá is benyúltak, mondván, hogy borotvapengét keresnek. Erre azért sem lett volna szükség, mert pengét elvileg felvihetnének a gépre, hiszen a hatcentis pengehosszúsági limit alá esik. Előfordul, hogy melltartókba úgy nyúlnak bele, hogy közben a melleket „emlővizsgálat alaposságának megfelelő erősséggel” tapogatják meg.

Sérelmezik a vizsgálatokat övező, minősíthetetlen hangnemet is, amit egyes őrök megengednek maguknak. Többször fenyegették már őket azzal, hogy ha nem viselkednek jól, kapnak egy kis tapogatást, és az sem ritka, hogy börtönlakókhoz hasonlítják őket. A vizsgálatokra használt illemhelyen állítólag többször elhangzott a „pörögj, kislány!” vagy „pörögj egy kicsit!” felszólítás, és még olyat is hallottak az őrök szájából, hogy maguknak köszönhetik ezt a megkülönböztető bánásmódot. Fenyegették már őket azzal, hogy bevonják a reptéri azonosító kártyájukat, és volt, hogy a vizsgálatok közben összekoszolták a ruhájukat.

A dolgozók levelükben kitértek arra is, hogy az új szabályozás a kiskorúakra is ugyanazt az ellenőrzést írja elő, ami szerintük „kiskorúak elleni szexuális bűncselekmény elkövetésére is feljogosít”. Mindezek mellett a dolgozók azt tapasztalják, hogy vannak olyan civil ruhás dolgozók, akik rendszeresen – akár táskákkal is – mindenféle ellenőrzés nélkül járkálnak be a biztonsági zónába. Erről videofelvételeket is készítettek.

Munkaköri kötelesség

A dolgozók panaszaira a biztonsági szolgálat vezetőjétől az a válasz érkezett, hogy a „nemi szervek kézzel történő, markáns vizsgálata” szabályszerű munkaköri kötelességük. A Budapest Airport részéről Hardy Mihály szóvivőt kérdeztük meg, aki eddig nem tudott ezekről a konkrét problémákról, de azt elmondta, hogy testüregvizsgálatot nem végezhetnek a személyzeten. Tény viszont, mondta a szóvivő, hogy „az intim testrészeket adott esetben át kell vizsgálni”.

A pilótáknak nemzetbiztonsági átvilágításon kell átesniük, hogy dolgozhassanak, ezért ők még az alapszintű biztonsági előírásokat is sértőnek tarthatják. Hardy szerint a pilóták évtizedek alatt megszokták, hogy „mint kés a vajon, úgy suhantak át” az ellenőrző pontokon, ezért nehéz megszokniuk az új szabályokat. Azt elismerte, hogy ha kulturálatlanul viselkednek velük az őrök, azt sérelmezhetik, de szerinte a pilótákra és légi kísérőkre kiterjesztett szigorú vizsgálatok fontosak. Ha nem tartják be őket, fennmarad a repülőtér leminősített státusza.

Őrület

A botrányos történések miatt az egyik érintett honlapot indított, és már tizenkilenc írást közölt a különböző megalázásokról. „Valahogy le kellett írnom ezt az őrületet” – mondta a szerző, egy pilóta. Az írásokhoz csak a jelszóval rendelkező dolgozók férhetnek hozzá, de állítólag amióta a dolgozók ezen a zárt fórumon beszélni kezdtek a megaláztatásaikról, történt némi javulás: kiemeltek pár embert a biztonságiak közül, és elkezdtek fehér kesztyűket osztani a vizsgálatokhoz. Egyelőre az ombudsmantól várnak állásfoglalást. Rendőrségi feljelentést eddig nem tettek – sokan féltik az állásukat, hiszen a reptéren folyamatos leépítések folynak –, pedig az őket érő atrocitásokat az egyéni intimitás sérelmére elkövetett bűncselekménynek tartják.

„A legsötétebb New York-i korszakban nem tapasztaltunk ilyet” – meséli az egyik magyar pilóta, aki már évtizedek óta repül. Szerinte ugyanezek a szabályok vannak életben a többi EU-országban is, de sehol máshol nem tapasztalták a fent említett dolgokat, csak Magyarországon. Korábban már beszámoltunk Ferihegy kulturálatlanságáról. Akkor még „csak” az utasok panaszkodtak a kulturálatlan biztonságiakra, a fejetlenségre és a balkáni állapotoka.

  • Hírek
  • Személyi kölcsön