Elfogták a malmői rasszista gyilkost

2010.11.07. 14:47
A svéd rendőrség elfogta a bevándorlók elleni támadássorozat feltételezett elkövetőjét. A 38 éves férfit szombaton helyezték előzetes letartóztatásba gyilkosság és gyilkossági kísérlet gyanújával.

Tavaly október óta többször is bevándorlókra lőttek a dél-svédországi Malmőben. A támadásokban egy ember meghalt, nyolcan megsebesültek. A halálos áldozat volt az egyetlen, aki Svédországban született, a támadó valószínűleg a parkoló autóban mellette ülő bevándorló akarta lelőni.

A rendőrség korábban közölte, hogy csak egyetlen személyt gyanúsít a bevándorlók elleni támadásokkal. Sofie Osterheim rendőrségi szóvivő megerősítette, a rendőrség az gyanítja, hogy az elfogott férfi áll a sorozatos támadások mögött. Bővebben később tájékoztatják a közvéleményt az esetről.

Míg a nyomozók a bűncselekmények indítékaira próbálnak fényt deríteni, a helyi média párhuzamot vont a mostani eset és a kilencvenes évek elején történt bűncselekmények között, amikor is egy idegengyűlölő fegyveres tartotta rettegésben a stockholmi bevándorlókat. A tettest, John Ausoniust közel egy éven át nem tudták kézre keríteni, és miután végül letartóztatták, életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték egy gyilkosság és kilenc gyilkossági kísérlet miatt.