Háziállatoknak épül krematórium Berlinben

2010.11.07. 15:51 Módosítva: 2010.11.07. 15:51
eddig állateledel, takarmány vagy szappan készült az elpusztult vagy elaltatott házikedvencekből. A szomorú gazdik Pankowban ezentúl rózsát is ültethetnek az állataik emlékére.

A még idén felépülő pankowi krematórium 3000 négyzetméteres lesz, a létesítmény felét egy kert teszi majd ki, ahol a gazdik rózsát ültethetnek elpusztult kedvencük emlékére. Az állatok hamvai szóróparcellába vagy a 16 méter hosszú urnafalba kerülhetnek, ahol egyelőre 200 urnának van hely, nyilatkozta Klaus Büchner, a krematórium igazgatója.

A 82 millió lakosú Németországban 22 millió kutyát, macskát és nyulat tartanak, ebből egyedül Berlinben 110 ezer kutya, 350 ezer macska és ugyanennyi kisállat (tengerimalac, aranyhörcsög, kanári, papagáj) él családi környezetben. Az utcai gázolásokat leszámítva a legtöbb német kedvenc az állatorvosnál, műtét vagy elaltatás után leheli ki lelkét. A tetemek ezután hasznosító telepekre kerülnek, ahol állateledel, takarmány vagy szappan készül a maradványokból. Sok gazdi számára ez már eddig is elviselhetetlen volt, ezért Berlin Hohenschönhausen nevű kerületében évekkel ezelőtt létrejött egy kedvenctemető, ahol egy állatvédő egyesület gondozásában jelenleg 2800 sír található.