Megúszta az életfogytiglant az apósgyilkos

2010.11.10. 15:41
A debreceni ítélőtábla életfogytiglan helyett tizenöt év fegyházra mérsékelte annak a férfinek a büntetését, aki tavaly Nyíregyházán halálra késelte volt apósát, volt feleségét pedig életveszélyesen megsebesítette.

Az elsőfokon eljáró Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei bírósággal ellentétben az ítélőtábla nem látta bizonyítottnak, hogy a M. János előre kitervelten ölt volna.

A férfi kilenc év házasság után 2007-ben elvált feleségétől. A pár továbbra is élettársi kapcsolatban élt mindaddig, amíg a nő 2009 elején Olaszországba nem költözött, hogy ott összeházasodjon egy másik férfival.

2009. április 4-én az éppen hazalátogató nőt - és vele együtt élő családját - M. János felkereste, majd éjszakába nyúlóan beszélgettek, mindenfajta vita nélkül. A férfi, miután hazament, nem tudott aludni egész éjjel, majd kora reggel két késsel a kezében visszament a nő és családja házába.

Brutális kegyetlenség

Az ingatlanon található két házban összesen heten laktak, a vádlott az udvarra beugorva ahhoz az épülethez ment, amelyben volt felesége és annak szülei aludtak, majd kint várakozott rájuk. Elsőként volt apósa lépett ki, akit minden szó nélkül előbb a ház falához csapott, majd a nála lévő késsel nyakon szúrta.

A sértettnek megvágta a légcsövét, majd még öt alkalommal nyakon, mellkason és hason szúrta. Ezután felkapott egy falhoz támasztott kapát és nagy erővel a tehetetlenül fekvő férfi fejére sújtott vele, aki ettől a helyszínen meghalt.

M. János másik épületben lakó sógornője a zajra kiment, majd gyorsan visszaszaladt a házba, bezárkózott, és hívta a rendőrséget. A vádlott, apósa megölését követően a házba ment, ahol anyósa és volt felesége aludtak. A férfi volt felesége mellé térdelt, akit összesen tizennégy alkalommal szúrt meg. Őt többek közt tüdő- és szívsérülésekkel, életveszélyes állapotban szállították kórházba.

Meg akarta ölni magát

A dulakodás közben a vádlott anyósának sikerült átszaladnia a másik épülethez és értesítenie fiait. Mire ők a házba értek, a vádlott kétszer már saját magát is hasba szúrta, de el tudott menekülni. Saját lakásának közelében aztán még kétszer hasba szúrta magát, de öngyilkossági kísérlete nem járt sikerrel.

A bíróság enyhítő körülményként értékelte többek közt a férfi megbánó magatartását, amelyet öngyilkossági kísérlete miatt is bizonyítottnak látott, míg súlyosbító körülményként vette számba egyebek mellett azt, hogy közeli hozzátartozó sérelmére követte el tettét.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport