Úgy kiüt, eszed elmegy

2010.11.10. 21:43
Washington államban is betiltottak egy energiaitalt, mert a hatóságok egészségre ártalmasnak nyilvánították, ráadásul az íze is rossz.

loko

A Four Loko névre hallgató energiaital gyártója a szokásos koffein-taurin-guarana szentháromság mellé egy nagyágyút, az alkoholt is bevetett az egyre élesedő versenyben. Ezzel egy olyan potens keveréket szabadított a piacra, amit a washingtoni egyetemisták csak Black-Out in a Can, azaz dobozba zárt filmszakadás néven emlegetnek. A 23,5 unciás (kb 0,7 liter) dobozban árult ital 660 kalória mellett 12 százaléknyi alkoholt és két csésze kávénak megfelelő koffeint tartalmaz.

Washington az ötödik állam Michigan, Kalifornia, Utah és Montana után, ahol betiltották a Four Loko kilenc, egyébként gyümölcsízesítésű változatának forgalmazását, mégpedig azért, mert az alkohol és a koffein keverékének köszönhetően a fogyasztók nagyon élénknek érzik magukat, de legalább annyira részegek is. A múlt hónapban négy egyetemistát szállítottak kórházba, mert egy buliban annyi Four Lokót ittak, hogy véralkoholszintjük a halálosnak tartott .30 közelében mozgott, de nem ez volt az első ilyen eset.

Az energiaitalt 2,50 dollárért (kb 600 forint) árulják, egy doboz hatása a cukor és a magas alkoholtartalom miatt úgy négy-öt amerikai sörének felel meg (egy doboz Bud Light kb. 1,25 dollár (250 forint). A gyártó Phusion Projects 2008 óta forgalmazza az italt, éves eladási adatai szerint forgalma 2010-ben megduplázódott, az italnak a Facebookon 110 000 rajongója van.

A cég szóvivője szerint a Foul Lokóban kevesebb alkohol van, mint egy rumos kólában vagy Red Bull-lal felütött féldecis vodkában, a betiltást kierőszakoló orvosok viszont azt állítják, hogy a koffein és alkohol keveréke az, ami veszélyes. Magyarországon ezt az italt nem forgalmazzák, nekünk marad a lafi nevű igen hatásos koktél (rum és egy dupla kávé, jól felgőzölve).