Aki teheti, menjen borkritikusnak

2010.11.15. 18:27 Módosítva: 2010.11.15. 19:55
105 ezer eurót, vagyis kábé 29 millió forintot fizetett egy közel kilós szarvasgombáért egy Hong Kongban élő koreai borkrtikusnő.

Twitteroldalán jelentette be Jeannie Cho Lee, hogy kedden érkezik meg Hong Kongba az a 900 grammos szarvasgomba, amit az olaszországi Alba városában rendezett árverésen pár barátjával közösen megszereztek. Nem a helyszínen, hanem műholdon keresztül licitáltak, a fűszergombát egy hétvégi hagymaszagúgomba-partin fogják megenni.

000 DV864627

A szóban forgó példány egy Tuber Magnatum Pico, ami angolul ugyan white truffle, de magyarul nem fehér-, hanem isztriai, vagy piros húsú szarvasgomba, esetleg hagymaszagú fõúri gomba. A szarvasgomba.hu szerint az Olaszországban és Horvátországban termő fajta az olaszok kedvence. "Sokan ízesebbnek tartják, mint a fekete szarvasgombát, és azt állítják, hogy a Tuber Melanosporum nagyobb tekintélye csupán marketing-alapokon nyugszik."

Meleg szívű séfek

A jótékonysági árverésen, amin gazdag üzletemberekből és sztárséfekből áll a törzsközönség, összesen 13 példányt adtak el együttvéve 307 200 euróért (85 millió forint). A bevételt különféle jótékony célokra, olaszországi ösztöndjakra és egy Hong Kong-i gyerekotthon támogatására fordítják.

A pénz jótékonykodásra ment, így az ár nem racionális - írta a kritikus a twitterjén. A közel kilós gomba grammja 117 euróért lett az övé, a 2009-es legnagyobb gomba 133 eurós grammonkénti áron kelt el. Egy másik licitáló, Antonio Bertolotto olasz üzletember 100 ezer eurót adott két ugyanilyen fajta szarvasgombáért, amelyek közül az egyiket XVI. Benedek pápának ajándékozza köszönetképpen legutóbbi környezetvédelmi felhívásáért, a másikat pedig Michele Ferrero nutellakirálynak, a Ferrero édességgyár vezetőjének, "egy világszerte tisztelt olasz vállalkozónak".

000 DV864794

A biogázvállalkozó hangsúlyozta, hogy a Tuber magnatum pico különösen fontos a környezetvédelem szempontjából, mert csak egészséges talajban terem.

Mediterrán biznisz

A leghíresebb - jellegzetesen sárgásfehér színű és erősen fűszeres illatú, vastag, különösen jól emészthető - szarvasgomba kilónkénti ára 2000 és 2500 euró között ingadozik, ha az apróbb, 20 grammnál kisebb súlyú példányokról van szó. A nagyobb példányokat egyenként adják el, a legnagyobbakat pedig árveréseken értékesítik. Az előkelő éttermek csillagászati árakat is hajlandók fizetni ezekért. A gombaárrekordot is az olaszországi Toszkána tartja: három évvel ezelőtt egy másfél kilogramm súlyú gombát 223 ezer euróért adtak el. Az isztriai szarvasgomba ritka kincs, gyűjtése ezért engedélyhez kötött. A gumószerű, ízletes és tápláló gomba főként a mediterrán területeken fordul elő. A gyertyán, a tölgy, a bükk, a jegenye és a mogyoróbokor gyökereivel él szimbiózisban.