Legalább hárman hibáztak a motoros rendőr halálakor

2010.11.15. 19:56
Hárman már biztosan mulasztottak a nyáron meghalt motoros rendőr ügyében, ezt állapította meg a rendőrség fegyelmi vizsgálata. Tíz ember ellen indult eljárás, közülük hármat mostanra jogerősen elmarasztaltak, a többiek ügyében még nem zárult le a vizsgálat.

Először a szakszervezet szellőztette meg, hogy talán nem volt minden rendben a rendőr motorjával, és valaki mulaszthatott. Később a műszaki szakértő is ezt állapította meg.

A 33 éves rendőr édesanyja pedig azt állította, hogy a motor egy korábbi műszaki szemléből egyszerűen kimaradt, amikor a fia szabadságon volt.

Az országos rendőrfőkapitány feljelentést tett az eset után, és fegyelmi vizsgálat is indult tíz ember ellen. Mostanra ebből három eljárás fejeződött be jogerősen.

Makula György, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta: két ember mulasztást követett el a motorkerékpárok mozgásával kapcsolatos ügyeleti napló, illetve ügyeleti adminisztráció területén, egy ember pedig súlyos mulasztást követett el az érintett motorkerékpár műszaki állapotával kapcsolatos szemle kapcsán.

Az RTL Híradó úgy tudja, utóbbi rendőr egy osztályvezető, akinek tudnia kellett volna, hogy a motor rossz állapotban van, és hogy nem vizsgálták át. Azt a rendőrség nem árulta el, hogy a három rendőr milyen büntetést kapott. A jogszabályok szerint ilyenkor le is fokozhatják őket, csökkenthetik a fizetésüket, vagy megrovást kaphatnak.

A rendőrség szóvivője szerint a baleset óta elkezdődött a 354 rendőrségi motor felújítása. Tavaszra, illetve a magyar uniós elnökség idejére a motorok nagy része már szolgálatba áll. A rendőrség új motorok beszerzését is tervezi.