Emberrablási per kezdődött Szolnokon

2010.11.16. 15:31
Emberrablás ügyében kezdődött tárgyalás kedden Szolnokon a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bíróságon; elsőrendű vádlottként egy előzetes letartóztatásban lévő fiatalkorú szolnoki fiúnak, másodrendűként egy zagyvarékasi fiatalembernek kell felelnie az elkövetett bűncselekményért Jenővári Éva tanácsa előtt.

A vádirat szerint az elsőrendű vádlott arról volt ismert, hogy a nála fiatalabbaktól erőszakkal vagy fenyegetéssel elveszi mobiltelefonjukat, más értéktárgyaikat, és értékesíti őket.

2009 júniusában is ilyen jellegű bűncselekmény történt Szolnokon: az elsőrendű vádlott egy fiataltól elkérte mobiltelefonját, és a készüléket magánál tartotta.

Napokkal később az elsőrendű vádlott és bűntársa találkozott a sértettel és annak ismerősével. Beültették őket az autójukba, majd 2500 forintot követeltek tőlük. A vádlottak a két sértettet követelésük nyomatékosítására Szolnok egyik, zömében romák lakta utcájába vitték, mondván, ha ott kiszállítják őket, nem ússzák meg verés nélkül.

A megfenyegetett sértettek közül az egyik felajánlotta, hogy lakásáról elhozza 2000 forintját, míg 500 forint fejében cigarettát ad a másodrendű vádlottnak. Amíg elment a pénzért, társának túszként a kocsiban kellett maradnia. Csak a 2000 forint átadása után szállhatott ki, és távozhatott a pénzt átadó sértettel.

Az ügyészség az elsőrendű és a másodrendű vádlottat egyrendbeli, társtettesként elkövetett emberrablással, míg az elsőrendű vádlottat egyrendbeli zsarolással vádolja. A most 17 éves elsőrendű vádlott ellen már több ügyben folyt bírósági eljárás, előzetes letartóztatása alatt jelenleg az általános iskola hetedik osztályát végzi.