Nagy balhéra készültek a Szombathelyen elfogott bűnözők

2010.11.23. 13:27 Módosítva: 2010.11.23. 13:32
Pénzszállító autót akart kirabolni az a négy férfi, akiket hétfőn fogtak el a Terrorelhárítási Központ és a Budapesti Rendőr-főkapitányság munkatársai Szombathely belvárosában.

A négy, 30-40 év közötti budapesti férfi a fővárosban tervezte meg a bűncselekményt,és csak azért érkeztek Szombathelyre, hogy kirabolják a pénzszállítót.

Felosztották egymás között a szerepeket: volt, aki a pénzszállító mozgását figyelte, ketten Police feliratú mellényben és nyakban viselt rendőrigazolvánnyal akarták megállítani az autót, és a negyedik ember a helyi vasútállomáson várta társait, hogy elmenekülhessenek. Rádión tartották a kapcsolatot, lopott autóval érkeztek a helyszínre, rendőrigazolvány-utánzat, golyóálló mellény és paróka volt náluk.

A rendőrség úgy ítélte meg, nem veszélyeztethetik Szombathely belvárosának lakóit, a járókelőket, a pénzszállítók életét, testi épségét azzal, hogy megvárják a támadás végrehajtását, ezért fogták el őket még az előkészületi szakban. Volt ugyanis információjuk arról, hogy a támadók éles lőfegyvert használni is fognak a rablás során.

Nem értesítették előzetesen a pénzszállító céget az akcióról, a pénzszállító embere gyanútlanul érkezett a bankhoz, azonban a rendőrök tudták, nem fogják engedni, hogy az autó elinduljon.

De így is rablás előkészületével, jármű önkényes elvételével, lőfegyverrel és lőszerrel visszaéléssel, egyedi azonosító jel meghamisításával gyanúsítják az elfogott négy embert. A BRFK kezdeményezte előzetes letartóztatásukat. Bár Vas megyében fogták el a gyanúsítottakat, az ügyben a BRFK szervezett bűnözés elleni osztálya jár el.

Mind a négyen voltak bűnözésből tartják fenn magukat, van köztük olyan, aki súlyos fegyveres rablásért több évet is ült már, sőt, egyikük kapcsolatba hozható egy 2006-os, a XII. kerületi Alkotás úton történt pénzszállító-rablással.