Vádemelést javasol a BRFK az Aquaworld-baleset ügyében

2010.11.24. 14:25
A rendőrség szerint meg lehetett volna előzni az Aquaworld élményfürdőben azt a balesetet, amelyben egy kilencéves kisfiú meghalt. A tavaly nyári baleset után indult nyomozás lezárult, a rendőrség vádemelést javasol a fürdő három dolgozója ellen.

Befejezte a nyomozást a rendőrség annak a halálos balesetnek az ügyében, amely 2009 nyarán történt az Aquaworld budapesti élményfürdőben. Egy kilencéves kisfiú beleesett a fürdő szörfmedencéjének vízelvezető aknájába, és meghalt.

A rendőrség három ember ellen javasol vádemelést: a fürdő egyik diszpécsere, egy műszaki szakembere és egy vezető munkatársa ellen. Foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetéssel gyanúsítják őket.

A rendőrök tanúként hallgattak meg több fürdővendéget, alkalmazottat, a kivitelezőt, illetve a karbantartókat. A nyomozók beszereztek és lefoglaltak minden iratot a medence kivitelezésével, üzembe helyezésével, engedélyezésével, valamint üzemeltetésével összefüggésben. A vizsgálatba szakértőket is bevontak.

A nyomozás eredménye szerint a szörfmedence szerelőaknájának fedelét nem a terveknek megfelelően készítették el, és ez összefüggésbe hozható a későbbi meghibásodásával. Az erőhatások miatt a zárak deformálódtak, majd kiestek, így a fedőlap zárása megszűnt, ez vezetett a rendőrség szerint a balesethez, amelyet meg lehetett volna előzni, ha a hibát időben elhárítják,

A tragédia után az Aquaworld Zrt. belső vizsgálatot rendelt el, végül emberi mulasztást állapítottak meg, négy embert küldtek el.