Rögzíteni kellett volna a gyerekre boruló bútort

2010.11.25. 19:55
Szerdán a szülei tiltakozása ellenére lekapcsolták a lélegeztetőgépről azt a hároméves kisfiút, akire ráborult egy szekrény a Cseppkő utcai gyermekotthonban. A gyermekotthon belső vizsgálata várhatóan néhány nap múlva lezárul, a rendőrség gondatlan veszélyeztetés miatt nyomoz. A bútorok biztonságos rögzítésére külön felhívja a figyelmet egy módszertani ajánlás. A Cseppkő utcai gyermekotthon szakmai munkáját tavaly ellenőrizte a fenntartó, és a vizsgálat arra az eredményre jutott, hogy az intézményre ráférne a fejlesztés. Az ombudsman is bírálta korábban ezt a gyermekotthont, a vezetője pedig elismerte, hogy alig van alkalmas gyermekfelügyelőjük.

12 vagy 72 óra: a harmadik évüket betöltött gyerekeknél ennyi ideig kell tartania a klinikai megfigyelésnek, mielőtt az orvosok kimondhatják, hogy bizonyított a hiányzó agyműködés visszafordíthatatlansága. 12 órát kell várni elsődleges, 72 órát másodlagos agykárosodás esetén. Ha ennyi idő alatt nem történik változás és nincsenek olyan körülmények (például mérgezés vagy lehűlés), amelyek kizárnák ezt, megállapítják az agyhalált. A végső szót egy háromtagú orvosi bizottságnak egybehangzóan kell kimondania.

Az egészségügyi törvény még azt teszi hozzá: „a gépi lélegeztetés, valamint a szervezet egyéb funkcióinak mesterséges fenntartása csak abban az esetben indokolt, ha azt az átültetés céljából felhasználandó szervek, illetve szövetek működőképességének megtartása érdekében végzik."

Ezek a jogszabályi rendelkezések tették lehetővé, hogy szülei tiltakozása ellenére szerdán lekapcsolják a lélegeztetőgépről azt a hároméves kisfiút, Dominikot, akire ráborult egy szekrény a Cseppkő utcai gyermekotthonban.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy pontosan milyen körülmények között történt a baleset. A gyermekotthon igazgatója a baleset után belső vizsgálatot indított. “Reményeim szerint ez pár napon belül lezárul” – mondta az Indexnek csütörtökön Csókay László, az otthont fenntartó Fővárosi Önkormányzat illetékese, a Főpolgármesteri Hivatal gyermek-és ifjúságvédelmi ügyosztályának alosztályvezetője. Csókay a belső vizsgálatról nem árult el részleteket, a gyermekotthon pedig nem nyilatkozik az ügyben.

A fenntartó maga egyelőre nem vizsgálódik. Csókay szerint meg akarják várni a belső vizsgálat eredményét, és majd ha az valamire nem ad választ, akkor kiegészítő kérdéseket tesznek fel, vagy esetleg elindítják a fenntartói vizsgálatot is.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság nyomoz. Eredetileg foglalkozás körében elkövetett, maradandó fogyatékosságot okozó gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt indítottak eljárást ismeretlen tettes ellen. Most, hogy a kisfiú meghalt, rákérdeztünk a BRFK-nál, hogy így már halált okozó veszélyeztetés miatt nyomoznak-e. "Jelenleg boncolási, illetve szakértői véleményekre várunk, csak ezt követően változhat a bűncselekmény minősítése" – válaszolta megkeresésünkre a BRFK kommunikációs osztálya.

Amikor hasonló tragédia történik, a rendőrség akkor is nyomozást indít, ha a baleset nem intézményben, hanem a gyerek saját otthonában következik be. Szeptember végén egy 22 hónapos kisfiú halt meg Bakson, egy családi házban úgy, hogy rázuhant egy televíziókészülék. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya gondatlanságból elkövetett emberölés vétség gyanúja miatt rendelt el nyomozást az ügyben, ismeretlen tettes ellen. Ebben az ügyben a nyomozás még tart, jelenleg a szakértői véleményeket elemzik, tudtuk meg a megyei rendőrség szóvivőjétől szerdán.

Tavaly ellenőrizték a gyermekotthont

A rendőrségi eljárásba sértetti képviselőként bekapcsolódik a család által megbízott ügyvéd, Kamarás Péter. Az ügyvéd szerint a tragédia körülményeire vonatkozó kérdések egy részére választ adhat majd az igazságügyi szakértő által végzendő boncolás, az, hogy pontosan milyen sérüléseket szenvedett a kisfiú. Kamarás szerint is jövő hétfőre vagy keddre várható az intézmény belső vizsgálatának befejeződése. Az ügyvéd ezért jövő hétre találkozót kért a gyermekotthon vezetőjétől, egyelőre várja a választ a megkeresésére. A fenntartó képviselőjével nincsenek jó tapasztalatai, szerdán megpróbálta felhívni, de nem tudta elérni. “Azóta pedig hiába várjuk a visszahívást” – mondta.

A Fővárosi Önkormányzat idén áprilisban megjelentetett egy átfogó értékelést a gyermekvédelmi feladatok 2009-es ellátásáról. A dokumentumból kiderül, hogy a fenntartó tavaly szakmai ellenőrzést végzett a Cseppkő utcai gyermekotthonban is. A vizsgálat eredményeinek összefoglalója nem fest túl kedvező képet az otthonról. "A vizsgálatot végzők megállapították, hogy az intézményben a tudatos tervezés, szervezés és a minőségi munka irányában történő továbblépés igénye folyamatosan érzékelhető", kezdődik egy kritikaként is olvasható mondattal az eredmények ismertetése.

Gyerekek egy karácsonyi ünnepségen a Cseppkő utcai otthonban (forrás: egy-masert.hu)
Gyerekek egy karácsonyi ünnepségen a Cseppkő utcai otthonban (forrás: egy-masert.hu)

Az ellenőrzők a fejlesztendő területek köré sorolták többek közt "a csoportokban történő vezetői jelenlét gyakorlatát", "az ellenőrzés hatékonyságának javítását", valamint "a szakellátók körültekintőbb kiválasztását".

Az ombudsman is bírálta

A Cseppkő utcai gyermekotthon interneten elérhető bemutatkozása szerint az intézményben összesen 120, 3 és 24 év közötti gyerek és fiatal él. Az intézmény összesen 3, egyenként 40 fős, önálló szakmai egységként működő otthonból áll, melyek élén otthonvezetők állnak, akik egyben  teljes körű gyámságot látnak el.

A 40 fő a gyermekotthonok maximális létszáma, derül ki a gyermekvédelmi intézmények működési feltételeiről szóló 1998-as rendeletből. A jogszabály szerint a gyerekekkel legfeljebb 12 fős csoportokban kell foglalkozni, és mindegyik csoportban szükség van egy nevelőre, egy gyermekvédelmi asszisztensre és három gyermekfelügyelőre. Ez nem jelenti azt, hogy egy adott időpontban mind az öt felnőttnek a gyerekekkel kell lennie. Vannak időszakok, amikor egyszerre csak egy felnőtt vigyáz rájuk, máskor pedig kettő, magyarázta a fenntartó illetékese.

A gyermekgondozóknak, nevelőknek jogszabályban rögzített szakmai kötelessége a gyerekek környezete baleset-és akadálymentességének biztosítása.

A gyermekotthonban egy beadvány miatt tavaly vizsgálódott az állampolgári jogok országgyűlési biztosa is. A panasz arra vonatkozott, hogy az egyik dolgozó állítólag rendszeresen kiabált a gyekerekkel, sőt az egyik gyereket tettleg is bántalmazta, ráncigálta, hideg vízzel lelocsolta. Az ombudsman végül azt állapította meg, hogy az egyik gyermekfelügyelő tényleg emelt hangon, agresszíven beszélt a gyerekkel, de a tettleges bántalmazás nem bizonyosodott be. Az ügy miatt akkor fenntartói vizsgálat is volt. Az igazgató akkor azt mondta az ombudsmani összefoglaló szerint, hogy az intézményben nagy a fluktuáció a gyermekfelügyelőknél, a nagyfokú terhelés és az alacsony munkabér mellett hosszabb távon nagyon kevesen vállalják ezt a munkát, és közülük is elenyésző azoknak a száma, akik igazán alkalmasak a feladat megfelelő ellátására.

Az ombudsmani vizsgálat több más hiányosságot is feltárt a Cseppkő utcai gyermekotthonban: például az otthonban a különleges ellátás igénylő gyerekek gyógypedagógiai segítséget nem kaptak, továbbá gondok voltak az élelmezéssel és a szabadidő hasznos eltöltésével is.

A bútorok rögzítése a napközikben is előírás

A bútorok biztonsági rögzítésére külön felhívja a figyelmet egy módszertani ajánlás, amelyet egy, a gyermekotthonoknál újabb intézménytípusra, a családi napközikre adott ki 2008-ban a Szociálpolitikai és Munkaügyi Intézet gyermekjóléti és gyermekvédelmi főosztálya. “A könnyen elmozdítható bútorokat feltétlenül rögzíteni kell, nehogy a gyermek belekapaszkodva magára ránthassa”, áll az ajánlásban.

Dominik két testvérével együtt tavasszal saját szülei kérésére került a Cseppkő utcai gyermekotthonba, átmeneti nevelésbe, mert a család hajléktalanná vált. “Nem voltak rossz szülők, a lakhatási probléma volt az egyetlen ok” – mondta a család megbízott jogi képviselője, Kamarás Péter. A lakhatási gondjaik már elkezdtek megoldódni, Dominik egyik testvérét már visszakapták a szülők, és a másik testvér hazakerülése is “folyamatban van” az ügyvéd szerint.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport