Meghalt a szekrény alá szorult kisfiú

2010.11.25. 09:16
Lekapcsolták a lélegeztetőgépről azt a három éves kisfiút, akire ráborult egy szekrény a Cseppkő utcai gyermekotthonban.

Hiába tiltakoztak a szülők, az orvosok az egészségügyi törvényre hivatkozva lekapcsolták a gépekről az agyhalott Dominikot - írta a Blikk. Az Országos Baleseti Intézet vezetője szerint a kisfiúnak nem volt esélye, hogy kikerüljön a kómából. Ílyen esetben nem kell a szülők hozzájárulása, egy orvosi bizottság dönt arról, hogy lekapcsolják a beteget az életben tartó gépekről.

– Nem tudtuk végignézni, és elfogadni sem, hogy lekapcsolják a gépről, így nem mentünk be a kórházba. Csak azt kértük, hogy vágják le egy hajtincsét emlékbe... A ruháit nem adták ki, mert elvitte a rendőrség – mondta könnyeivel küszködve az édesapa a Blikknek.

A család jogi segítséget kért, mivel egyelőre nem kaptak választ kérdéseikre. Tegnap feljelentést tettek a Budapesti Rendőr-főkapitányságon, és felfogadták dr. Kamarás Péter ügyvédet, képviselje érdekeiket, hogy végére tudjanak járni a dolgoknak.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy pontosan milyen körülmények között dőlt a szekrény a kisfiúra, az se tisztázott, hogy az intézményen belül hol történt a baleset. Az intézmény vezetője nem hajlandó nyilatkozni, csak annyit közölt az otthon egyik munkatársa, hogy belső vizsgálat folyik. Emellett a BRFK is nyomozást indított.

– A szülőktől csak ideiglenesen vették el a gyermekeiket, ráadásul saját kérésükre. Joggal várnak választ a kérdésükre, ki mulasztott, kinek a hibájából vált agyhalottá egy az államra bízott gyermek – mondta a jogász a Blikknek.

A kisfiú és két testvére azután került nevelőotthonba, átmeneti gondozásba, hogy családja hajléktalanná vált. Azóta részben megoldódott a lakásgondjuk, a szülők csak az egyiküket kapták vissza, így egy gyerek még az intézetben van.