Bírság vár a pécsi madáretető nénikre

2010.12.03. 15:29
Rendeletben tiltaná a galambok etetését a pécsi önkormányzat a jövőben, hogy csökkentse azt az egészségügyi kockázatot, amit az ürülékük jelent az emberek számára - adta hírül a Pécsi Hírek városi hetilap pénteki számában.

A baranyai megyeszékhely több hazai és külföldi nagyváros példáját követve az etetés tiltásával próbálná megakadályozni a városi környezethez kiválóan alkalmazkodott parlagi galambpopuláció növekedését, a szabályszegőket pedig bírsággal sújtaná. A tervezet néhány hónapon belül kerülne a közgyűlés elé.

barcroft bm park efg5288 10

A lépést az indokolja, hogy a galambok immár Pécsen is olyan mértékben elszaporodtak, hogy az ürülékük okozta szennyezés lassan kezelhetetlenné válik, s ez közegészségügyi kockázatokat jelent.

A galambürülék roppant veszélyes, a szalmonella és coli baktérium mellett a papagájkór kórokozója is megtalálható benne. Utóbbi a kisgyermekek és idősek számára akár halálos kimenetelű betegséget is okozhat. Az önkormányzat ezért is tartja fontosnak a fertőzések, vagy egy esetleges járvány megelőzését.

A galambok Nyugat-Európa városaiban is komoly problémát okoznak. Németországban úgy kontrollálják szaporodásukat, hogy a házak tetőterében speciális dúcokat alakítanak ki, az ottani fészkekben talált tojásokat pedig gipszutánzatokra cserélik. Amíg a tojók az áltojásokon kotlanak, addig nem termékenyek.

1f770057

Máshol vadászsólymokkal igyekeznek távol tartani őket, de városi környezetben bevethető, betanított sólymokat egyelőre nehéz fellelni Magyarországon - olvasható a Pécsi Hírek legfrissebb számában.

  • Tippek
  • Hírek