Fegyelmi indul a kisfiút gyilkoló bútor miatt

2010.12.06. 15:34
A Cseppkő utcai gyermekotthon több dolgozója ellen fegyelmi eljárást rendel el az igazgató, miután lezárult a vizsgálat annak a hároméves kisfiúnak az ügyében, akire ráborult egy polc. A baleset idején a kisfiú mellett nem volt felnőtt, az áldozat később meghalt. A fenntartó a baleset miatt az összes budapesti gyermekotthonban felülvizsgáltatta a bútorok biztonságos rögzítését.

Befejezte a Cseppkő utcai gyermekotthon a belső vizsgálatot annak a hároméves kisfiúnak az ügyében, akire november 19-én ráborult egy szekrény az intézetben, súlyos sérüléseket szenvedett, kómába került, és november 24-én lekapcsolták a lélegeztetőgépről a kórházban.

Tapasztalt nevelő volt a gyerekcsoporttal

Az intézményvezető által elrendelt belső vizsgálat megállapította, hogy a baleset időpontjában hét gyerek volt a kisfiú csoportjában az oda helyettesítőként beosztott nevelővel, aki huszonöt éve dolgozik az intézményben, és megvan az előírt felsőfokú szakképesítése. A nevelő délután egy órákor kezdte meg a szolgálatot. A baleset időpontjában egy másik gyerekkel foglalkozott a nevelői szobában, a többi gyerek a nappaliban és a lakószobákban volt, játszottak, tévét néztek, derül ki az otthont fenntartó Fővárosi Önkormányzat illetékese, Csókay László ifjúságvédelmi alosztályvezető héfői közleményéből, amely ismerteti a belső vizsgálat megállapításait.

A jelentés szerint a hároméves Dominik feltehetően valamilyen játékért átment két testvérével közös szobájukba, megpróbált felmászni a fal mellett álló könyvespolcra, amely eldőlt és rázuhant. Egy másik gyerek vette észre, ő szólt a nevelőnek, aki kiszabadította a kisfiút, kivitte az előtérbe, és segítséget hívott. A mentők kiérkezéséig mesterségesen lélegeztették Dominikot, de nem nyerte vissza eszméletét.

Festés után felejtették el rögzíteni

A vizsgálati jelentés rögzíti, hogy a gyermekotthonban a nyáron felújítási-festési munkák zajlottak, és ezek után a szekrényeket, polcokat nem rögzítették a falhoz. A csoportban dolgozók nem jelezték sem a munkavédelmi bejárás során, sem attól függetlenül, hogy valamelyik bútor mozogna vagy balesetveszélyes lenne.

A vizsgálat megállapításai alapján a gyermekotthon igazgatója a feltételezhető mulasztások miatt fegyelmi eljárást rendel el a gyermekotthon több munkatársa ellen, olvasható a hétfői közleményben, amelyből az nem derül ki, pontosan hány és milyen beosztású dolgozóról van szó.

Máshol is lehettek veszélyes bútorok

Csókay hétfő délelőtt azt mondta: az intézet által eredetileg benyújtott vizsgálati jelentést nem tartotta elegendőnek, kiegészítést kért tőlük, így készül el mostanra a teljes változat.

Csókay közleménye szerint a fenntartó a baleset miatt azonnali hatállyal elrendelte, hogy valamennyi fővárosi fenntartású gyermekvédelmi intézményben rendkívüli balesetvédelmi felülvizsgálatot tartsanak, különös tekintettel a bútorok biztonságos rögzítésére. "A felülvizsgálatot az intézményekben elvégezték, a szükséges megerősítések megtörténtek" – áll a közleményben, amely részvétnyilvánítással zárul.

Gyanúsított még nincs

A belső vizsgálattal párhuzamosan a rendőrség hivatalból nyomozást indított foglalkozás körében elkövetett, maradandó fogyatékosságot okozó gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt, ismeretlen tettes ellen. A kisfiú halála után a minősítés nem változott automatikusan halált okozó veszélyeztetésre. A rendőrség jelenleg boncolási, illetve szakértői véleményekre vár, ezek függvényében változhat a minősítés, közölte hétfőn a BRFK. Gyanúsítottat egyelőre nem hallgattak ki az ügyben.

A Cseppkő utcai gyermekotthont tavaly bírálta a fenntartó és az állampolgári jogok országgyűlési biztosa is. Az intézmény vezetője egy tavalyi ellenőrzés során elismerte, alig van alkalmas gyermekfelügyelőjük.