Nyolcvanegy halott egy chilei börtöntűzben

2010.12.08. 15:46
Tűz pusztított szerdán hajnalban a chilei főváros egyik börtönében, a szerencsétlenségben legalább nyolcvanegy fogoly életét vesztette.
000 Mvd1413711
Az áldozatok többsége füstmérgezésben halt meg, helyi idő szerint reggel még zajlott az azonosításuk. Tizenkilencen megsérültek, közülük tizennégyen életveszélyes légúti égéseket szenvedtek.

Luis Masferrer rendőrfőkapitány elmondta: a tűz egy, az őrizetesek között lezajlott összetűzésben keletkezett a túlzsúfolt, 1900 elítéltet őrző intézményben. A baleset rámutat a chilei büntetés-végrehajtási intézetekben uralkodó kritikus helyzetre.

Az egészségügyi miniszter szerint a dél-amerikai ország börtöneiben valószínűleg ez volt az eddigi legsúlyosabb tragédia.

Az állami televízióban bemutatott amatőr képsorokon látszott, hogy San Miguel börtön harmadik emelete teljesen lángba borult, és az épületből fekete füst áradt. Néhány fogoly az egyik épületszárny ablakrácsain kinyúlva integetett, segítséget kérve, miközben kétségbeesett hozzátartozók könyörögtek a rendőröknek: engedjék be őket, hogy kimenthessék rokonukat.

000 Mvd1413577

A hozzátartozók szerint a rendőrség a tűzoltók előtt is zárva tartotta a kapukat. A televíziók azt jelentették, hogy csak két óra elteltével engedték őket hozzálátni az oltáshoz.