Ittassággal vádolta Cozmát egy tanú

2010.12.09. 17:25
A veszprémi Patrióta lokálnál meggyilkolt kézilabdázó erősen ittas volt, és lekezelően viselkedett, állította az egyik tanú az emberölési ügy csütörtöki tárgyalásán. Korábban soha nem fordult elő, hogy a tárgyalásokon bármelyik tanú is rosszat mondott volna az áldozatról. Csütörtökön is több más tanú vallotta, hogy Marian Cozma békésen táncolt, és józan volt.

Először mondott negatív véleményt egy tanú Marian Cozmáról, a veszprémi Patrióta lokál előtt meggyilkolt kézilabdázóról. A Veszprém Megyei Bíróságon folyó per csütörtöki tárgyalásán Tar László tanú azt mondta: szerinte Cozma ingatag volt, erősen ittas, alig állt a lábán, és lekezelően viselkedett a lokálban, agresszív azonban nem volt.

Eddig mintegy ötven tanút hallgatott meg a bíróság, és Tar László előtt valamennyien békésnek, barátságosnak jellemezték a román sportolót. Tar László a vallomásában elmondta még, hogy látta, amikor valaki felkapott egy széket a diszkóbeli verekedéskor, majd lesújtott vele. Széket látott a levegőben Lenner Vivien tanú is, illetve azt, hogy üvegszilánkok repültek.

A csütörtöki tárgyaláson az egyik tanú rosszul lett, eszméletét vesztve hanyatt vágódott a tárgyalóteremben. A mentők pillanatok alatt megérkeztek, és ellátták a fiatal férfit. Saját felelősségére maradt a tárgyalóteremben, és tanúvallomást tett.

Egy másik tanú, Németh Dániel azt mondta, hogy a Patrióta lokálban négy-öt "kopasz, kigyúrt, nagy nyakláncokat viselő cigány férfi" állt meg az asztala előtt. "Feltűnőek voltak, feltűnően viselkedtek" - fogalmazott a fiatalember, aki felidézte, hogy hamarosan verekedés kezdődött, és a "feltűnő jövevények" Marian Cozmát ütötték. A sportoló kétszer-háromszor is a földre került, de mindig felállt, majd menekülni kezdett, fel a lépcsőn - vallotta a férfi.

Elmondta azt is, hogy elsősorban a "ferde orrú" (Németh Győző másodrendű vádlott) támadta Cozmát. A tanú emlékezete szerint a kopasz férfiak "körbe forogtak a tánchelyiségben", mintha csak azt kérdeznék, hogy "na, ki kér még", és eközben egy "vékony srácot" többször arcon is csaptak, majd elindultak ők is fölfelé Cozma és a többi kézilabdázó után.

Gabler Dániel tanú szerint "szokásos vendéglátóhelyi balhénak" tűnt az egész dulakodás a Patriótában. A tanú az ügyész kérdésére kijelentette, hogy Marian Cozma "egyáltalán nem volt ittas, és nem dülöngélt". Hasonlóan vallott Végh Attila tanú is, azt mondta, hogy "Marian Cozma békésen táncolt a barátnőjével, és egyáltalán nem dülöngélt". A tanú elmondta, hogy a román sportoló közelében, Ivan Lapcsevics szerb kézilabdázó mellett állt, amikor "számára ismeretlen, kopasz alakok" lökdösődni, majd verekedni kezdtek Cozmával. Utalt arra is, hogy a "fekete pólóst" (Raffael Sándor elsőrendű vádlottat) látta Marian Cozma közvetlen közelében.

Marian Cozmát, az MKB Veszprém és a román kézilabda-válogatott tagját 2009. február 8-án hajnalban gyilkolták meg. A segítségére siető sporttársait, a szerb Zarko Sesumot és a horvát Ivan Pesicet életveszélyesen megsebesítették. Az emberölési ügyben hét ember ellen emeltek vádat.