Beomlott a hó alatt egy fedett stadion Minneapolisban

2010.12.12. 20:45
Nem bírta a Metrodome a minnesotai havazást, beszakadt a teteje. Nem először történt ilyen.

Egész hétvégén heves havazások voltak az Egyesült Államok több államában. Az ítéletidő leginkább Wisconsint sújtotta, de Iowa és Minnesota is kapott a hóból. Több ezer helyről jelentettek áramszünetet és elzárt utakat, Minneapolisban pedig Metrodome nevű fedett stadion teteje beszakadt a hó alatt. A kárról a Fox Sports készített felvételt.

A stadion teteje vasárnap hajnalban, helyi idő szerint 4 és 5 óra között adta meg magát a több mint 45 centiméter vastag hótakarónak, de már előtte is voltak jelei annak, hogy a tető átereszt. Már szombat este sejteni lehetett, hogy a stadion nem biztonságos, ezért az NFL amerikaifoci-szervezet a New York Giants és a Minnesota Vikings vasárnapra tervezett meccsét még szombat este elhalasztotta hétfőre. Miután beszakadt a tető, az NFL eldöntötte, hogy hétfő este Detroitban mérkőzik meg majd a két csapat, de ha továbbra is így havazik, kétséges, hogy a csapatok oda tudnak jutni.

A Metrodome 1982-ben nyitott meg, azóta ez a negyedik alkalom, hogy havazás miatt beszakad a teteje. A teflonbevonatú, duplarétegű üveggyapot tetőszerkezetet a belső légnyomás tartja a helyén, de ennek az építészeti megoldásnak a hó az egyik gyengéje. A mérnökök gondoltak erre: a két réteg között meleg levegőt lehet cirkuláltatni, aminek hatására gyorsabban elolvad a tetőre esett hó. Ha hirtelen esik le nagyobb hómennyiség, akkor viszont a tető beszakadhat – ez történt 1981. november 19-én, 1982. december 30-án, 1983. április 14-én és most vasárnap.