Fiatalokat kényszerítettek prostitúcióra Berhidán

2010.12.14. 19:11
Több mint tíz hátrányos helyzetű fiatalt tartott fogva és kényszerített bűncselekmények elkövetésére, illetve prostitúcióra egy bűnbanda Berhidán. A négy gyanúsított előzetes letartóztatásban van.

Három férfi és egy nő – a nyomozás jelenlegi állása szerint – 2005 óta kényszerített csalásra, zsarolásra és üzletszerű kéjelgésre kiszolgáltatott helyzetben lévő fiatalokat. Az egymással rokonságban lévő elkövetők különböző ígéretekkel magukhoz édesgették a fiatalokat, s közülük több kiskorú lányt a ház körüli alantas munkák elvégzésére és prostitúcióra kényszerítettek – közölte a Veszprém megyei Rendőr-főkapitányság.

A fiataloknak megtiltották a ház elhagyását, a család ingatlanának hátsó melléképületében kellett élniük. A megyei nyomozóhatóság közleménye szerint a bűnbanda hiteleket vett fel és telefonokat vásárolt a sértettek nevére, okirataikkal a közüzemi szolgáltatások számláit is átíratták a nevükre, illetve felélték a részükre folyósított szociális juttatásokat.

A rendőrség üzletszerűen elkövetett, jelentős kárt okozó csalás bűntett és más bűncselekmények megalapozott gyanúja miatt folytat nyomozást. A gyanú szerint csalás, zsarolás, kényszerítés, kerítés, kitartottság és személyi szabadság megsértése írható a számlájukra.

A házkutatások alkalmával lefoglalt bizonyítékok – szerződések, műszaki cikkek, személygépkocsi, feljegyzések – alátámasztják a fiatalok vallomásait; a rendőrség további sértetteket valószínűsít – olvasható a közleményben.