Szabina
-2 °C
15 °C

Nem emlékszik a lövöldözésre a pécsi ámokfutó

2010.12.15. 09:14 Módosítva: 2010.12.15. 10:06
Írásban tett vallomást a pécsi egyetemi ámokfutó. G. Ákos azt írja, nem emlékszik a lövöldözésre - számol be a bama.hu. A szerdán kezdődő perben a vádlott mellett 55 tanút és hat orvosszakértőt is meghallgatnak.

December 15-én, szerdán különleges biztonsági intézkedések közepette megkezdődött G. Ákos, a pécsi egyetemi ámokfutó első fokú büntetőpere. A 23 éves volt gyógyszerészhallgató 2009. november 26-án egy előadás alatt agyonlőtte 19 éves csoporttársát, egy másik csoporttársát életveszélyesen, az egyetem egyik oktatóját és laboránsát pedig súlyosan megsebesítette.

G. Ákos a tárgyaláson (Fotó: Kálmándy Ferenc)
G. Ákos a tárgyaláson (Fotó: Kálmándy Ferenc)

G. Ákos azzal indokolta, hogy nem tesz a bíróság előtt szóban vallomást, hogy folyamatosan rossz állapotban van, és négyféle gyógyszert szed. Levelében azt írta, hogy a tragédia napján, az egyetem után akart lőni menni, erről egyeztetett is a lőtér vezetőjével. Azért vitte magával a fegyvert, mert ott lehetett rá figyelni, biztonságban tudta - írta a bama.hu. Az óra kezdete után pár perccel rosszul lett, amikor visszament, a tanár nehezményezte, hogy sokáig volt a mosdóban. Ám később is rosszul lett, és újra ki kellett mennie a mosdóba. Onnan viszont elsötétült a kép. "Arra emlékszem, hogy a Miklós elterült, a következő kép az, hogy a 400 ágyasban vagyok, el akartam menni valahová, ahol át tudom gondolni a dolgokat, mert bevillant a kép, hogy a Miklós a földön fekszik, és rájöttem, hogy nekem ehhez közöm lehet". Arról is beszélt, hogy felment a hetedikre, és ott bement egy laborba, hogy telefonáljon, és azt mondta a rendőröknek, hogy lehet hogy ő lövöldözött.

Bírósági meghallgatásán F. Gergő, aki életveszélyes sérüléseket szenvedett, elismerte, hogy heccelték G. Ákost: F. Gergő azt mondta: nem ismerte jól G. Ákost, a fiú pont D. Mikóssal volt a legjobban.

A tárgyaláson megjelent G. egy másik áldozata, az 57 éves laboráns, aki maradandó sérüléseket szenvedett, még ma is bottal jár. Mint mondta, a gyilkos teljes nyugalommal, a fejére célozva lőtt, csak azért nem találta fejen a nőt, mert a pár nappal korábban a folyosóra épített üvegfalon gellert kapott a lövedék.

Tanúvallomást tett T. Gábor, az egyetem biofizika tanára is, akit G. lábon lőtt. A tanár a támadáskor a terem elzárt részén volt, az előadóba az után lépett be, hogy G. agyonlőtte hallgatótársát. Amint meglátta a fegyverest, menekülni kezdett, G. hátulról lőtte meg.

A három napos perben 55 tanút és 6 igazságügyi orvos- és pszichiáter szakértőt hallgatnak meg a vádlotton kívül.

G. Ákost előre kitervelten, sok ember életét veszélyeztetve, több ember sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérletével vádolja az ügyészség, akár életfogytiglani szabadságvesztésre is ítélhetik.

A gyanú szerint a 23 éves G. Ákos 2009. november 26-án, a pécsi egyetem biofizikai intézetében pisztollyal megölte egy 19 éves csoporttársát, három embert pedig súlyosan megsebesített.

G. Ákos a bűncselekményt engedéllyel tartott lőfegyverével követte el, a gyógyszerészhallgató egy lövészklub tagja volt, bár pszichiátriai kezelésre szorult. A szabályokat kezelőorvosai váltogatásával játszotta ki, így juthatott alkalmassági igazolásokhoz.

A nyomozás során az egyik felkért elmeorvos-szakértő olyan véleményt állított ki, amely alapján G. Ákos tette elkövetésekor nem volt teljesen beszámítható, de mert személyiségének kóros elváltozása csak korlátozta, de nem akadályozta tettének reális értékelésében, büntethető.