no

Folytatódik a hókáosz Európában

2010.12.19. 13:16 Módosítva: 2010.12.19. 13:18
Több ezer utas akadt el a karácsony előtti legforgalmasabb hétvégén a kemény tél és a csapadék miatt Európa-szerte. A legtöbb nagyváros repterén járatkimaradásokkal kell számolni, de a vonatok közlekedésében is vannak akadályok. A budapesti reptér normális üzemben működik, de több járatot itt is töröltek. A zord tél már Észak-Afrikát is elérte.

Délelőtt a nagy havazás miatt nem fogadott gépeket Európa legforgalmasabb reptere, a londoni Heathrow, és ideiglenesen lezárták a párizsi Charles de Gaulle-t légikikötőt is, hogy letisztíthassák a kifutópályákat. Vasárnap délig 490 járatot törtöltek a frankfurti reptéren, ahol a szokatlanul sok csapadék miatt több száz utas már az elmúlt két éjszakát is a terminálokban töltötte, írja a Független Hírügynökség.

A ferihegyi reptér a Budapest Airport délelőtti közleménye szerint normális üzemben működik, miután mindkét futópályát megtisztították a hótól. Ennek ellenére több járatot itt is törölni kellett. A Lufthansa négy, Frankfurtból induló járatot törölt a nyugat-európai időjárási helyzet miatt, és a Malév Budapestről induló gépét sem tudták fogadni. Törölni kellett a dublini gépet és a Heathrow-ról sem érkezett meg a British Airways két járata.

Az MTI beszámolója szerint az erős havazás a németországi repülőtereken is jelentős zavarokat okozott. Már szombaton is voltak fennakadások, de vasárnap több száz légi járat kimaradását, illetve késését vonta maga után a zord tél. A legtöbb gondot Frankfurtban okozta a télies időjárás. A legnagyobb forgalmú német repülőtéren vasárnap már 470 járatot kellett törölni – a menetrend szerint délelőtt 1329 járat indult, illetve érkezett volna Frankfurtba –, és várhatóan továbbiakat fognak, miután a havazás

Nem jobb a helyzet az amszterdami és a brüsszeli reptéren sem. A német Lufthansa légitársaság azt kérte utasaitól, hogy ha tehetik, repülő helyett válasszák a vonatot. Igaz, az ítéletidő a vasúti közlekedésben is fennakadást okozott a kontinens jelentős részén. A London és Párizs, illetve Brüsszel között közlekedő Eurostar vonatok sebességét korlátozták, így az út akár egy órával is hosszabb lehet. Olaszországban némileg javult a helyzet: a firenzei reptér még szombaton, a pisai légikikötő pedig vasárnap nyitott ki újra.

Az Európában káoszt okozó hóvihar egyébként Afrikát is elérte. Algériában több fontos autóúton is leállt a közlekedés. Két ember pedig meghalt egy az időjárási viszonyok miatt történt balesetben.