Dúsított uránt is szállított a Magyarországon áthaladó atomvonat

2010.12.23. 18:50
Hosszú út után megérkezett egy orosz atomhulladék-feldolgozóba a november végén Magyarországon is áthaladó nukleáris szállítmány, amelyben a NAÜ bejelentése szerint 13 kilogramm dúsított urán is volt.

Egy szerb atomreaktorból származó nukleáris hulladékot, köztük dúsított uránt szállított a novemberben Magyarországon áthaladó atomvonat, tájékoztatott a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ).

A Belgrád melletti vincsai atomkutató intézet reaktorából származó hulladékot egy orosz intézetbe szállították. A NAÜ vezetője nagy sikerként értékelte az akciót.

A NAÜ szerint több mint nyolcezer használt fűtőelemet szállítottak el az 1950-es években a Szovjetunió által felépített szerb atomkutató intézetből. Az ügynökség vezetője azt mondta, hogy a nukleáris anyagok "biztonsági és környezetvédelmi kockázatot" jelentettek. A Belgrád melletti intézetből elszállított anyagok között 13 kilogramm, fegyverkészítésre alkalmas dúsított urán is volt.

Az atomhulladék elszállítását november 18-án kezdték meg a vincsai atomkutatóban. A nukleáris anyagokat 18 konténerbe helyezték, majd vonatra és teherautókra rakták, és Magyarországon keresztül Szlovéniába vitték, írta a NAÜ.

A szállítmány november 21-én érkezett meg Koper kikötőjébe, ahol egy teherhajóra rakták. A hajó három héttel később kötött ki az oroszországi Murmanszk kikötőjében, és a szállítmány kedden érkezett meg vonaton célállomására, egy orosz atomhulladék-feldogozó intézetbe.

A vonatot magyarországi útja alatt több száz rendőr védte, gépfegyveres kommandósok álltak több tucat állomáson és rendőrök a sínek mellett, a levegőben pedig rendőrségi helikopterek köröztek. A magyar rendőrség akkor nem árulta el, hogy pontosan mi volt a rakomány, csak annyit lehetett tudni, hogy radioaktív anyagról volt szó.

A NAÜ szerint az atomhulladék elszállítása 55 millió dollárba került, és az összeg nagy részét Szerbia, valamint nemzetközi támogatók adták.