A grönlandi meleg miatt fagyott be Nyugat-Európa

2010.12.24. 10:48
Ausztráliában már nyárnak kéne lenni, Grönlandon viszont helyenként a +10 fokot is meghaladja a hőmérséklet. A fura időjárást egy magas nyomású front okozza, ami eltérítette a hideg északi széláramot.

Különös meteorológiai jelenség okozza a különösen hideg telet Európa nyugati részén és az Egyesült Államokban. Grönland felett magasnyomású front alakult ki, ez mintegy dugót képezve délre tolta a magaslégköri hideg légáramlást, a jetstreamet. A jelenség hatására olyan helyeken is havazik, ahol ez egyáltalán nem jellemző, így fehér lehet a karácsony Kaliforniában.

A Daily Mail beszámolója szerint a kaliforniai Mamut-hegységben 4 méter hó esett, Ausztráliában pedig szokatlanul hüvös idővel köszöntött be a nyár.

A jetstream délre tolódása miatt a hagyományosan enyhe éghajlatú nyugat-európai országokban most kemény fagyok vannak. Nagy-Britanniában, Hollandiában és Belgiumban is komoly fennakadásokat okoz a havazás, ami egész Nyugat-Európa légi forgalmára hatással van.

A különleges meteorológiai helyzet Kanadára és Grönlandra is hatással van, ott a szokásosnál jóval melegebb az idő. A 2010 decemberi adatok alapján Grönlandon 10 fokkal is meghaladta az hőmérséklet a sok éves átlagot. Kanada észak-keleti partvidékén és Kelet-Szibériában is 5-10 fokkal melegebb van a szokásosnál.