Hivatalos: Amerikában is megjelent Szűz Mária

2010.12.25. 19:39 Módosítva: 2010.12.25. 19:46
A katolikus egyház hivatalossá tette, hogy másfél évszázaddal ezelőtt Szűz Mária gyönyörű, fehér és sárga ruhájában lebegve megjelent az Egyesült Államokban. Tucatnyi helyen jelent meg hivatalosan, de ez az első amerikai.

Kétéves nyomozás után december 8-án megszületett a döntés arról, hogy a wisconsini Champion városában csoda történt: Szűz Mária valóban megjelent.

1859-ben egy belga bevándorló, Adele Brise látta meg a Szüzet, aki háromszor is megjelent előtte. Egy évvel a híres lourdes-i jelenés után Szűz Mária szépen felöltözve, két fa között lebegve jelent meg erős fénnyel körülölelve: fehér ruháján sárga selyemövet viselt, csillagokból álló korona volt feje felett. A belga bevándorlót arra kérte, hogy életét ajánlja fel Istennek, a gyermekeket nevelje vallásosan.

A Championhoz közeli Green Bay püspöke, David L. Ricken bizottságot hívott össze, hogy hitelesítse a jelenést. A kétéves nyomozás után a három teológusból álló bizottság az 1978-as vatikáni elvek szerint döntést hozott. Az ügy legfontosabb kérdése egy csoda volt: az 1871-es tűzvész során mindenki a templomba menekült, ahol teljesen sértetlenül túlélte a borzalmat, de azok, akik nem futottak be a templomba, meghaltak.

A huszadik században pörgött fel a jelenések száma, eddig 386-ot jelentettek, de csupán tucatnyit ismertek el. A Green Bayhez közeli város most arra készül, hogy turista látványossággá váljonk, mint Lourdes, ahova évente 45 ezer zarándok látogat el naponta, vagy mint a mexikói Guadalupeba, ahova évente milliók érkeznek. A Championban található kápolna (Our Lady of God Help) bekerült a tucatnyi hely közé, ahol hivatalosan is megjelent Szűz Mária, és az első lett az Egyesült Államokban. A New York Times riportjából az is kiderül, hogy természetesen a hívőket egyáltalán nem érte váratlanul, hogy Szűz Mária pont náluk bukkant fel, mivel ezért hisznek.