no

Leváltanák a svéd királyt

2010.12.26. 14:59
A svédek nagy többsége látná szívesen, ha XVI. Károly Gusztáv svéd király lemondana a trónról lánya, Viktória trónörökös javára - derült ki egy közvélemény-kutatásból.
XVI. Károly Gusztáv svéd király
XVI. Károly Gusztáv svéd király

A hétvégén közreadott felmérés szerint a lakosság 63 százaléka látná szívesen Viktóriát a trónon még apja, a 64 éves Károly Gusztáv halála előtt. A Sifo intézet kutatásába ezer embert vontak be - olvasható az Aftonbladet című napilapban.

A megkérdezettek 15 százaléka "a lehető leghamarabb" lemondásra szólítja az uralkodót, 27 százalékuk szerint ennek "még öt éven belül" célszerű volna bekövetkeznie, további 21 százalék pedig tíz éven belül várja a "váltást". Mindössze harminc százalék pártolná, ha a jelenlegi király a helyén maradna élete fogytáig.

Az eredményeket éppen az 1973 óta uralkodó Károly Gusztáv szokásos karácsonyi üzenetével egyidőben hozták nyilvánosságra, és jól tükrözik az utóbbi időkben a Bernadotte-házról kialakult negatív véleményt.

A királyi család ugyanis ebben az évben számos botránnyal - Károly Gusztáv házasságon kívüli kapcsolatával, Magdolna hercegnő szakításával, Viktória luxusnászútjával - került a bulvárlapok címoldalára.

Noha az utóbbi években megerősödött a svédek között a köztársaságot követelők száma is, a többség még mindig ragaszkodik a monarchiához. A kutatás szerint 74 százalékuk ezt találja a megfelelő államformának.

A király azonban megsínyli, hogy lánya, a frissházas Viktória sokkal népszerűbb nála: míg a trónörökösnő 56 százalékban, addig maga az uralkodó csak 8 százalékban kedvelt az északi országban.