Letartóztatták a dombóvári fegyveres rablókat

2010.12.28. 14:21 Módosítva: 2010.12.28. 14:48
Előzetes letartóztatásba helyezték a Dombóváron és környékén fegyveres rablásokat elkövető héttagú csoportot, a gyanúsítottak egy része beismerő vallomást tett.

A négy dombóvári és az egy-egy kalocsai, budapesti, illetve püspökladányi férfi megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy szeptember 20-án ők rabolták ki a dombóvári Vegyépker Kft. telephelyét, december 16-án a döbröközi szeszfőzdét, valamint december 22-én a Vegyépker Kft. egyik tulajdonosát.

A döbröközi rablás után a rendőrség figyelőszolgálatot szervezett, a csoport négy tagját a december 22-i rablás után nem sokkal fogták el Dombóvár belvárosában. A rendőrök a 9. utcában nyöszörgő hangokra lettek figyelmesek, amik egy sérült, megkötözött férfitól - a kirabolt cégtulajdonostól - érkeztek. A négy elkövetőt a helyszíntől nem messze, egy gyanús gépkocsiban, míg három társukat házkutatások alkalmával vették őrizetbe.

A rablásokat hasonló módon követték el: a sértetteket fegyverrel fenyegetve szólították fel a pénz átadására, majd megkötözték és egy helyiségbe zárták őket. A Vegyépker Kft.-től hatmillió forintot, a döbröközi szeszfőzdéből több százezer forintot raboltak el. A december 22-i rablás sértettjét egy vasrúddal bántalmazták, és lakásából műszaki cikkeket vittek el.

Azt is vizsgálják, hogy a társaság tagjai bűnszövetségben és bűnszervezetben követték-e el a rablásokat, illetve, hogy a hét, 40 év körüli, többszörösen büntetett előéletű férfinak lehet-e köze az országban másutt elkövetett, jellegzetes, kötözős rablásokhoz. Ha a gyanúk beigazolódnak, az elkövetők akár húsz év börtönbüntetéssel is sújthatók.