Kétszáz lakóházat fenyeget a belvíz Újfehértón

2010.12.31. 11:25
Csökkent a belvízzel elöntött terület a hideg, csapadékmentes időjárás hatására Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, de Felső-Szabolcsban és Újfehértón továbbra is súlyos a helyzet - közölte Bodnár Gáspár, a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője pénteken.

A vízzel borított határrész 450 négyzetkilométerről 400 négyzetkilométerre csökkent az utóbbi 24 órában - mondta az Bodnár Gáspár, a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője. Felső-Szabolcs három öblözetében és a települések közül Újfehértón változatlanul harmadfokú védekezésre van szükség.

A Tisza-Túr-közben és a Szamos-Kraszna-közben másodfokúra mérsékelték a készenlétet, további négy szakaszon védekeznek. Jelenleg 13 szivattyútelepet működtetnek, ezek csaknem hárommillió köbméter belvizet emelnek át a csatornákba, folyókba és tározókba.

A vízgazdálkodási társulatok közül a felső-szabolcsi, a nyírségi és az ecsedi lápi tart fenn készültséget a területén, másodfok keretében víztelenítik az elöntött határrészeket.

Nagy Sándor, a Nyíregyházával szomszédos Újfehértó polgármestere elmondta: változatlanul kétszáz lakóházat fenyeget a belvíz a városban. A védekezést nehezíti a nagy hideg, a szivattyúzásnál használt tömlők közül több is szétfagyott az utóbbi napokban. A téli, csapadékmentes időjárás ugyanakkor lehetővé teszi a belvíz gyorsabb elvezetését.