30 évet töltött rács mögött ártatlanul egy dallasi férfi

2011.01.05. 11:44
A DNS-tesztből derült ki, hogy Cornelius Dupree, aki 30 évet töltött börtönben fegyveres rablás vádjával, valójában ártatlan.

Az 51 éves Cornelius Dupree 1980 óta ült börtönben Dallasban egy nő ellen elkövetett fegyveres rablás vádjával. A férfi mindvégig ártatlannak vallotta magát, de egészen mostanáig kellett várnia arra, hogy a bíróság felmentse. Ártatlansága egy DNS-vizsgálatnak köszönhetően igazolódott be, amely kizárta őt, mint a brutális támadás lehetséges elkövetőjét.

A Dallas Megyei Körzeti Ügyvédi Iroda elrendelte Dupree felmentését.

Dupree több időt töltött ártatlanul a rácsok mögött mint bármely más fegyenc Texasban, ahol eddig 41 rabot mentettek fel genetikai vizsgálatok alapján 2001 óta.  Az ártatlanul elítéltek száma sokkal több azokban az államokban, ahol még életben van a halálbüntetés.

Dupree a maga 30 évével James Woodard-on is túltesz, aki 27 évet ült egy gyilkosság miatt, amit el sem követett. Ártatlanságára végül 2008-ban derült fény.

Dallasban körülbelül 24 DNS-vizsgálatot végeztek 2001 óta, többet mint bármely más megyében. Az elmúlt években csak két államban, Illinoisban és New York-ban végeztek ennél több genetikai vizsgálatot.

Dallasban több régi esethez is visszatértek, mivel a megyei bűnügyi laborban sokszor évtizedekre visszamenőleg megőrzik a bizonyítékokat.

Dupreet 1979-ben vádolták meg egy 26 éves nő ellen elkövetett fegyveres rablás gyanújával, és 1980-ban ítélték 75 év letöltendő börtönbüntetésre. Dupree mindvégig kitartott ártatlansága mellett.

A bírósági dokumentumok szerint 1979 novemberében a nő és élettársa megálltak egy italboltnál, hogy cigarettát vásároljanak és telefonáljanak a nyilvános fülkéből. Amikor visszamentek az autójukhoz, két férfi, egyikük felfegyverkezve, utasította őket, hogy szálljanak vissza a járműbe és hajtsanak el. Pénzt is követeltek az áldozatoktól.

A bűnözők hirtelen megparancsolták, hogy álljanak meg az út szélén, a férfit kitessékelték az autóból, a nőt betették a csomagtartóba és továbbhajtottak.

Az elkövetők egy közeli parkba vitték a nőt, ahol megerőszakolták. Vitatkoztak azon, hogy meggyilkolják-e, de végül életben hagyták. Elvették a szőrmekabátját és a jogosítványát, és megfenyegették, hogy megölik, ha szól a rendőrségnek a történtekről. Az áldozat a legközelebbi autópályához rohant, az út szélén összeesett, ott találtak rá.

5 nappal később két férfi, akiknek a személyleírása nem illett Dupree-re, megpróbálták eladni a kabátot egy kisboltban, amely az italbolttól alig 2 kilométerre található. A lopott autót 5 nappal későb találták meg.

Dupreet és Massingillt decemberben tartóztatták le, mert hasonlítottak két gyanúsítottra, akiket szexuális zaklatás és rablás miatt keresett a rendőrség. A 26 éves nő mindegyiküket azonosította, élettársa azonban egyik férfit sem ismerte fel.

Dupree a következő 30 évben többször fellebbezett, de a bíróság mindannyiszor elutasította.