Amatőr fegyvergyűjtőkre csaptak le Nógrádban

2011.01.06. 14:39 Módosítva: 2011.01.07. 08:55
Puskákat, pisztolyokat, lőszert, lőport, gránátokat találtak a rendőrök Salgótarjánban és környékbeli településeken, az ügyben öt férfit vettek őrizetbe.

Némedi Gábor, a Nógrád megyei rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatója közölte: a büntetlen előéletű férfiak második világháborús harci cselekmények helyszínein illegálisan végeztek ásatásokat fémkereső segítségével; fegyvereket, fegyveralkatrészeket, lőszereket, robbanóanyagokat ástak ki, bontottak szét, és ezekkel különböző fegyverbörzéken jelentek meg.

A főkapitányság felderítő osztálya ismeretlen tettesek ellen kezdte meg a nyomozást, majd december 22-én a Terrorelhárítási Központ munkatársaival tartották meg az első házkutatást Salgótarjánban, a Szécsényi úton, egy 53 éves férfi lakásán.

Lefoglalt fegyverek és eszközök a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtótájékoztatóján (Fotó: Komka Péter)
Lefoglalt fegyverek és eszközök a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtótájékoztatóján (Fotó: Komka Péter)

Nála foglaltak le nyolc működőképes puskát, egy RPG-vetőcsövet gránáttal, detonátorral és több második világháborús lőszert, aknavető gránátot, kézigránátokat és három maroklőfegyvert.

Szerdán újabb négy helyen tartottak házkutatást, így az összesen lefoglalt mennyiség tizennégy puska, kilenc pisztoly, több mint 1800 különböző kaliberű lőszer, másfél kiló lőpor, négy robbanóképes aknavető gránát detonátorokkal, valamint kézigránát detonátorral és RPG-rakétatöltet detonátorral.

Az öt férfi ellen lőfegyverrel, lőszerrel, robbanóanyaggal visszaélés bűntette miatt folytatják az eljárást szakértő bevonásával.

A fegyvereket alakítgatták is, és a működésképteleneket megpróbálták működő állapotba hozni. A középkorú férfiak elmondásuk szerint gyűjtőszenvedélyüknek hódoltak, de volt, aki orvvadászatra is használta a fegyvereket.

A bíróság 2 és 8 év közötti börtönbüntetést szabhat ki rájuk.