Újabb két áldozata van a hidegnek

Felsőzsolcán és Demecserben is meghalt egy-egy férfi a hidegben: mindkettejükre fűtetlen lakásukban találtak rá. A veszprémi hajléktalanszállón teltház van.

Kihűlt állapotban, a padlón fekve talált rá talált rá egy 66 éves férfire demecseri lakásában az ebédjét kiszállító szociális gondozó január 5-én, közölte a rendőrség A mentők megpróbálták újraéleszteni, kórházba szállították, de életét már nem tudták megmenteni. A haláleset körülményeit a Nyíregyházi Rendőrkapitányság orvos-szakértő bevonásával vizsgálja. A jelenlegi adatok szerint a férfi házának csak az egyik szobáját fűtötte. Abban a helyiségben, ahol rátaláltak, a helyszíni szemle során 0-1 fokos hőmérsékletet mértek.

Hasonló tragédia történt Felsőzsolcán is szerdán. Otthonában, a földön fekve találtak holtan egy 63 éves férfit. Halálát az elsődleges szakvélemény szerint kihűlés okozta. A férfi rossz szociális körülmények között élt, italozó életmódot folytatott, lakását pedig nem fűtötte. A rendőrség közleménye szerint Borsod-Abaúj-Zemplén Megyében az idei téli időszakban már 13 ilyen jellegű haláleset történt, míg az elmúlt télen 16.

Veszprémben megtelt a hajléktalanszálló. Körülbelül 20 százalékkal többen vannak itt, mint tavaly ilyenkor. Naponta 110-120 ember látogatja a nappali melegedőt, mondta a Befogadás Háza szakmai vezetője, Szaller Péter. A nappali melegedőn délelőtt fél kilenctől este hatig lehetnek a hajléktalanok, az éjjeli menedékhelyen pedig este hat órától reggel nyolcig tartózkodhatnak, moshatnak és fürödhetnek is. Szaller szerint az is látszik, hogy a hajléktalanok egyre kevésbé tudnak kilépni rossz helyzetükből, mert nem találnak munkát. Veszprémben és vonzáskörzetében még mindig több mint száz ember nem akar szállóra menni, őket az utcai szolgálat látja el, a korábbi heti kettő helyett idén heti három alkalommal meleg teát kapnak.