Veséért cserébe szabadon engedtek két amerikai rablót

2011.01.07. 17:27
Kiengedtek a börtönből az Egyesült Államokban egy rablásért elítélt testvérpárt annak fejében, hogy a húg felajánlja egyik veséjét beteg nővérének. A két nőt 1994-ben életfogytiglanra ítélték.

Feltételesen szabadlábra helyeztek Mississippi államban egy fegyveres rablás miatt életfogytiglanra ítélt testvérpárt, mert a húg felajánlotta, hogy egyik veséjét ültessék át beteg nővérébe. A 36 éves Gladys Scott és a 38 éves Jamie Scott 16. esztendeje  tartó börtönbüntetésének felfüggesztéséréről az állam kormányzója, Haley Babour határozott, akiről úgy tartják, hogy rajthoz állhat a 2012-es elnökválasztáson a republikánusok színeiben.

A két nő az ítélet szerint két embert rabolt ki fegyverrel. Először 2014-ben kerülhettek volna szabadlábra, a pearli börtön vezetése azonban úgy ítélte meg, hogy a Scott-nővérek "már nem jelentenek veszélyt a társadalomra", közölte Babour. Jamie Scott heti háromszori dialíziskezelése évi 190 ezer dollárjába került az államnak.

A Scott nővérek egyébként ártatlannak vallották magukat, és megfellebbezték az ítéletet a rablás ügyében, amelyet 1993-ban két férfi társaságában követtek el. Két férfi bűntársukat azóta már szabadon engedték. A bűncselekmény során legfeljebb 200 dollárt zsákmányolhattak.

A két nővér pénteken reggel Pensacolába utazott, ahol a floridai büntetés-végrehajtás ellenőrzése alá kerülnek. Azt egyelőre nem állapították meg az orvosok, hogy Gladys megfelelő donor-e Jamie számára, akinek állapota elérte a legrosszabb, ötödik fokozatot.