Lefejezett holttesteket találtak egy mexikói bevásárlóközpont mellett

2011.01.09. 10:35 Módosítva: 2011.01.09. 10:50
Tizenöt lefejezett fiatal férfi holttestét találták meg a hatóságok szombaton a mexikói üdülőhelyen, Acapulcóban. A mészárlást egy drogkartell vállalta magára.

A megcsonkított holttestek egy bevásárlóközpont melletti járdán hevertek, ahol ritkán fordulnak meg turisták. Az áldozatok mind 25-30 év körüli férfiak voltak. A holttestek mellett egy üzenetet is hagytak az elkövetők, amiből kiderült, hogy a Sinaloa drogkartell emberei hajtották végre a mészárlást.

Már 30 ezer áldozata van a drogdílerek háborújának

A városban hat további holttestet találtak szombaton egy taxiban, s két másik embert is megöltek, vagyis egy nap leforgása alatt 23 emberrel végeztek az ismert üdülőhelyen. Acapulco az elmúlt hónapokban drogbandák leszámolásainak a helyszínévé vált, de ilyen méretű vérengzésre nem volt példa az elmúlt években.

December közepén Guerrero államban három fiatal férfi lefejezett holttestét találták meg egy híd alatt, és további négy szitává lőtt férfit egy autópálya mellett. Egy komplett turistacsoportot is kivégeztek november elején Acapulcóban, a 18 áldozatot egy tömegsírban találták meg.

Mexikóban hosszú idő óta brutális háború zajlik az egymással rivalizáló kábítószerkartellek között. Az ország északi részén ezek a bandák az Egyesült Államokba vezető csempészutakért folytatnak küzdelmet egymással. Az amerikai hatóságok egy 600 méteres csempészalagutat fedeztek fel novemberben a két ország határa alatt. Az alagútban vasúti sínek, szellőztető rendszer és világítás, és közel 25 tonna marihuána is volt.

A 2006 decemberében hivatalba lépett Felipe Calderón elnök hivatalba lépése óta a mexikói drogháborúban több mint 30 ezer ember vesztette életét. Az elnök átfogó offenzívát hirdetett a drogkereskedők ellen, és több mint 50 ezer katonát vezényelt az utcákra, a rendőrség megerősítésére.