Meghalt az ikerpár másik tagja is

2011.01.10. 07:50 Módosítva: 2011.01.10. 11:27
Meghalt a másik újszülött is, akinek édesanyja szombaton este lett rosszul tárnoki otthonában, erősítette meg a TV2 információját hétfőn reggel Szabó Miklós, az 1. számú Gyermekklinika osztályvezetője. Az orvos szerint mindkét újszülöttet többször újraélesztették, de a méhen belüli oxigénhiány és a keringési elégtelenség miatt már nem lehetett megmenteni őket.

Szabó Miklós, az 1. számú Gyermekklinika osztályvezetője hétfő délutáni sajtótájékoztatóján azt mondta: mindkét újszülöttet többször újraélesztették, még a helyszínen, a klinikára szállítás előtt 10 és 20 percre leállt a szívük. A gyerekek életéért folyamatosan küzdöttek, de nem tudták tartósan stabilizálni a fő életfunkciókat. Az első gyerek néhány órával később, a második újszülött hétfőn hajnalban, a klinikára szállítás után halt meg.

A koraszülött kisfiúkat a 33. terhességi hétben kellett világra hozni császármetszéssel. A terhesség hasonló időszakában statisztikailag nincs számottevő halálozási kockázat, ez esetben az újszülöttek már a méhen belül oxigénhiányos állapotba kerültek az édesanya rosszulléte, keringési rendellenessége, majd halála miatt, mondta az orvos.

Dr. Szabó Miklós megerősítette, hogy az esetről kapott szóbeli közlés szerint az édesanyának enyhe terhességi cukorbetegsége volt, amelyet diétával egyensúlyban tartottak. Az édesanya állandó kórházi felügyelete a gyakorlat szerint ikerterhesség esetén sem szükséges, jól gondozott terhességről volt szó, mondta. Azt, hogy mi okozta az édesanya halálát, a patológiai vizsgálat állapítja majd meg.

Az Országos Mentőszolgálat tájékoztatása szerint a mentőket szombaton 17 óra tájban riasztották a kismama rosszullétéhez. A beteg légzése és vérkeringése leállt, ezért a mentők azonnal megkezdték az újraélesztést, majd helyszíni császármetszés után folytatták a harcot az újszülöttek életéért is. A küzdelemben több speciális mentőegység és egy szülész-nőgyógyász orvos is részt vett.