Védett tanúk vallomásait ismertették a Cozma-ügy vádlottjaival

2011.01.10. 16:45
A hétfői tárgyaláson meghallgatták a bírótól a Cozma-gyilkosság vádlottjai, hogy mit vallottak a védett tanúk, akik nem akartak a jelenlétükben beszélni. Többen említették vallomásukban a támadók közt a véres fejű férfit, aki az ügy elsőrendű vádlottja.

A Cozma-ügy tárgyalásának idei első napján védett tanúk korábban tett vallomásait ismertették az emberölési büntetőper vádlottjaival a Veszprém Megyei Bíróságon. Ezek a tanúk csak úgy voltak hajlandók beszélni, ha a vádlottak nincsenek jelen a tárgyalóteremben. Vallomásaikat tavaly év végén, zárt tárgyaláson mondták el, a sajtó képviselői is csak a tárgyalóterem melletti helyiségben követhették kihangosítva az elhangzottakat.

Németh Balázs tanácsvezető bíró ismertetése szerint az NN7-es védett tanú Marian Cozmát négy-öt cigány férfival látta verekedni a veszprémi Patrióta lokál előtt az utcán, majd a sportoló a tanú szerint "hirtelen lelassult, a szívéhez kapott, és összerogyott". A tanú szerint a "vérző fejű"  volt a Cozmát támadók közül a legmagasabb és legerősebb testalkatú. ("Vérző fejűként" az ügyben Raffael Sándor elsőrendű vádlottat emlegetik a tanúk.)

Az NN8-as védett tanú szerint Cozma három-négy férfival csapott össze az ajtó előtt. Azt vallotta, hogy a "csíkos pólóst" (Marian Cozmát) "ütötték-rúgták", de ő állta az ütéseket, és próbált védekezni. Hamarosan azonban Cozma "rémült arckifejezéssel, tehetetlenül dőlt el, mint egy zsák", áll a tanú vallomásában.

Az NN9-es védett tanú szerint a Patrióta előtt legalább 15-20 ember verekedett, "mindenki ütött mindenkit", többen viszont csak nézték a történteket. Az NN17-es tanú azt vallotta a zárt tárgyaláson, hogy Cozmát "egy nagydarab és két-három kisebb kopasz cigány férfi támadta". Állítása szerint hallotta, amint valaki azt mondja, hogy a pisztolyt vagy a fegyvert "ne vedd elő".

Az NN18-as tanú vallomásában többek között az szerepel, hogy kiérkezett az utcára "egy magas, véres fejű cigány férfi", őt még "két-három kigyúrt kisebb és kopasz cigány követte, és az egyikben a tanú a fotók alapján a "ferde orrút" (Németh Győző másodrendű vádlott) ismerte fel. A tanú pontos leírást tudott adni Raffael Sándor és Sztojka Iván harmadrendű vádlott akkor viselt ruházatáról is.

A tárgyalás kedden újabb tanúk meghallgatásával folytatódik. Marian Cozmát, az MKB Veszprém és a román kézilabda-válogatott tagját 2009. február 8-án hajnalban gyilkolták meg a veszprémi Patrióta lokál előtt. A segítségére siető társait, a szerb Zarko Sesumot és a horvát Ivan Pesicet életveszélyesen megsebesítették. Az emberölés ügyében hét ember ellen emeltek vádat.  • Hírek
  • Csok