Reagannek már elnökként alzheimere volt?

2011.01.15. 09:29
Fiának új könyve szerint az első tünetek már az 1984-es választási tévévitában látszottak, és apja lemondott volna, ha kiderül, hogy beteg.

Hamarosan megjelenik Ron Reagan apjáról szóló memoárja. Az AP beszámolója szerint a hírembargót megtörő U.S. News & World Report lehozta a könyv szenzációs bejelentését: Ronald Reagan Alzheimer-kórja már 1984-ben elkezdődött.

Fia biztos benne, hogy Reagan lemondott volna, ha elnöki terminusa vége (1989) előtt diagnosztizálják a betegséget. Mint írja, semmilyen bizonyítékot nem talált, hogy apja vagy bárki más tudatában lett volna a betegségnek.

Ron Reagan ugyanakkor felidézi, hogy a 84-es elnöki kampányban az újraválasztásáért küzdő elnök a Walter Mondale demokrata jelölttel folytatott tévévitája során rá nem jellemző módon keresgélte a szavakat. Fia szerint Reagan esetleg akkor is gyanút foghatott, amikor 1986-ban egyszer megriadt, mert nem tudta felidézni az ismerős kanyonok nevét Los Angelestől északra, amikor pont felettük repült.

Ron Reagan mindezzel együtt nem szeretné, ha apja betegsége határozná meg elnöksége megítélését. "Az elnökeinket szerintem a teljesítményük, és nem az őket befolyásoló tényezők alapján kell megítélni" – írja.

Reagan betegségét 1994-ben diagnosztizálták, öt évvel második elnöksége vége után. Halálát az Alzheimer-kór szövődményei okozták, 2004-ben. 93 éves volt.